Бизнес авиацията възстанови 70% от работата си

Търговските полети през юни са едва 50% спрямо същия месец на миналата година

Бизнес авиацията възстанови 70% от работата си

Снимка: gulfstream.com

Работата на световната бизнес авиация продължава да се възстановява след първите три критични месеца на кризата, предизвикана от коронавируса. Така през юни количеството на корпоративните чартърни полети се е увеличило до 70% спрямо нивото от юни 2019 г., сочат последните данни на агенция WingX Advance. Това означава, че бизнес авиацията се възстановява много по-бързо, отколкото търговските полети на авиокомпаниите – пътнически и карго, при които възстановяването е 50% спрямо юни миналата година.

Търсенето на услугите на бизнес авиацията в САЩ показва най-голям ръст след глобалния срив през април, става ясно още от анализа на WingX Advance. През втората половина на юни обаче най-високо е било търсенето на бизнес полети в Европа, отчитат от агенцията.

Оказва се, че възстановяването на корпоративните полети зависи и от големината на салона на бизнес джетовете, става ясно още от анализа на WingX Advance. Бизнес самолетите, клас ULR (ultra long range) са изпълнили с 50% по-малко полети от юни 2019 г., тези от клас LC (large-cabin) – 43% по-малко, MS (midsize) – са летели 33% по-малко, SMS (super midsize), както и турбовитловите самолети – с по 28% под нивото от юни 2019 г., а леките и ултралеките бизнес джетове са били най-малко засегнати от кризата – полетите им са паднали съответно с 22% и 19% под нивото от юни 2019 г.

По-голямата част от бизнес полетите през юни са осъществени от самолети - корпоративна собственост.  Организирането на чартърни полети от специализираните в бизнес авиацията авиокомпании все още остава много под нивото от миналата година.

Коментари: 0