Близо 25% от продуктите в Румъния са различни от тези в Западна Европа

Все още не е ясно дали става въпрос за двоен стандарт при храните

Близо 25% от продуктите в Румъния са различни от тези в Западна Европа
Близо ¼ от продуктите, проверени от румънската служба за защита на потребителите, показват различия спрямо продаваните им аналози на пазарите в Западна Европа, съобщава „Аджепрес“, цитирана от БТА. 

Проучване на Националната служба за защита на потребителите в Румъния (НСЗПР) сочи, че 22.78% от всички проверени продукти, които се продават в северната ни съседка, показват различия от продаваните в Западна Европа версии на същите продукти. Това бе съобщено от председателя на НСЗРП Паул Ангел на пресконференция вчера. Той посочи, че в някои продукти е имало разлика в количеството, състава, отсъствието на някои съставки или присъствието на други, но отбеляза, че агенцията не може да се произнесе дали съществува двоен стандарт или не.

От службата дават примери с напитките Freeway, които в Румъния съдържат 3% портокалов сок, в Испания – 8%, във Франция – 10%, а в Италия – 20%. Подобна е ситуацията с Фанта, която в Румъния съдържа 5% портокалов сок, в Испания 8%, във Франция 10%, а в Италия – 12%. При шоколадите Милка е установено, че в Румъния количеството на лешниците е 17%, докато във Франция е 22%.

От своя страна Игнат Арсенов, директор на Европейския потребителски център към Комисията за защита на потребителите в България, заяви, че институцията в момента осъществява проект, който има за цел да установи дали има продукти с двоен стандарт на пазара в България. Резултатите от проучването ще бъдат готови в началото на следващата година и като първа мярка потребителите ще бъдат информирани за евентуалните разлики в качеството.
Коментари: 0