Блокчейн, или война на световете

Бъдещето ще покаже дали новата технология ще промени организацията на бизнеса и обществото

Блокчейн, или война на световете

Снимка: Pixabay

2651 ~ 4 мин. четене

Има технологии, които разбиват статуквото, и блокчейн със сигурност притежава потенциал за това. В момента тази технология преживява истински бум. Твърди се, че е в състояние да промени из основи начина, по който се прави бизнес. Засега мнозина я идентифицират само с криптовалутите, но възможностите са далеч по-големи. На базата на блокчейн се създават алтернативни системни решения, приложими във все повече области на общественото развитие. Криптовалутите обаче са изключително интересен феномен, дори само заради факта, че успяха да въвлекат толкова много хората към нещо тъй нереално.

Накъде

Историята на блокчейн започва на 31 октомври 2008 г.  с публикуването на „бяла книга“ от Сатоши Накамото, описваща детайлно работата на новия вид система. Публикувана е вероятно под псевдоним, зад който може да стои и цяла група от хора. След биткойн започна еуфорична поява на нови и нови криптовалути, но е въпрос на личен риск дали да влезем в „играта” или да останем извън нея. В България трейдингът с криптовалути също привлича нови привърженици. Блокчейн Хъб България е обществена група от професионалисти и ентусиасти в сферата на технологиите и иновациите, които работят за развитие на технологията в различни нейни аспекти. Натрупва се критична маса, готова да даде път на новото. Но дали статуквото е готово да се предаде?

Виртуалната валута

Блокчейн не е само биткойн. Блокчейн е непрекъснато разрастващ се списък от криптографски защитени записи, наречени „блокове“, които са свързани помежду си подобно на верига. Всеки блок съдържа маркер (hash pointer), който го свързва с предишния блок, като има отметка за времето и данни за трансакцията. Данните във вече създадените блокове е изключително трудно да се модифицират. Да, но зачестиха хакерските кражби на биткойни, което руши мита за непробиваемост на веригата. Това обаче оставяме на топ специалистите да коментират. Изобретяването на блокчейн превърна биткойна в първата изцяло дигитална валута и стана вдъхновение за изработването както на други криптовалути, така и на нови приложения на блокчейн технологията. Дали това е балон или е само скъпо забавление във виртуалната реалност…

Долу бюрокрацията

Блокчейн ще замести огромната инфраструктура и ще направи излишна голямата част от бюрокрацията. Подобно на изкуствения интелект ще замени много от скъпите процеси, които изискват огромен човешки ресурс. В своето развитие бюрокрацията започва да обслужва самата себе си и своето удобство, вместо да е в услуга на хората. Блокчейн решения ще елиминират излишната администрация и в обществените структури, и в средите на самия бизнес, твърдят блокчейн ентусиасти. Но дали администрацията ще им позволи да я елиминират…

Без посредник

Биткойнът бележи ръст, развива се много бързо и прогнозите са това да даде сериозни отражения върху цялата финансова индустрия, както и в други сфери. Основното предимство на решения, базирани на блокчейн технологията, е това, че няма нужда от посредник при превода на пари. Твърди се, че финансовата индустрия ще бъде преобърната именно от това, че посредниците ще станат излишни. Често се цитира Бил Гейтс, който е казал, че банкирането е необходимо, но банките не са. И това се използва като аргумент, че новата технология тотално ще промени света на парите. Но едва ли изцяло, щом банките са насреща. Да вярваме ли, че тези, които в момента държат парите ни, така лесно ще позволят някой да им изземе бизнеса?

Децентрализация

Един от основните технологични аспекти на блокчейн е осигуряването на децентрализация. Така съществуващата система ще бъде реформирана и ще се направи нова социална организация. Споделената икономика може да ползва блокчейн технология, тъй като се документира участието и приносът на всеки при производството на определена стока или услуга, без възможност за фалшифициране. Какво ще става с регулациите? Кой ще плаща данъци тогава? Все пак политиците са тези, от които зависи новата технология да направи революция в досегашната социална организация.

Потенциал

Блокчейн разширява своя периметър на приложение. Така например може да се използва във веригата за производство и доставки, като ще се осигурява проследимост и прозрачност. Освен това чрез  smart contracts, или умните договори, се фиксират определени ангажименти и блокчейн става особено подходящ за използване в застраховането, тъй като позволява при настъпването на определено застрахователно събитие, обезщетението да се преведе бързо. Технологията може да се въведе и при авторското право. Блокчейн е надежден вариант срещу манипулации при провеждането на избори. Вотът на всеки, който упражни правото си на глас, се записва в непроменим запис, който не може да бъде фалшифициран. Дали предимствата ще бъдат оценени и бизнесът ще започне да въвежда технологията в определени сегменти? Ще обяви ли блокчейн война на статуквото и ще има ли силата да я спечели?

Скептици или реалисти

Нуриел Рубини, професор по икономика в Нюйоркския университет и консултант към Конгреса на САЩ, подчерта, че биткойнът е "майката на всички балони". Според него всеки ден се създават нови виртуални валути, които са мошенически схеми. Дали тази теза на „Мистър Банкрут” ще бъде опровергана от самото развитие на новата треска за злато?

Ние не сме нито безрезервни ентусиасти, нито пълни скептици, затова ще кажем, че блокчейн е технология, която има своите предимства, но тя тепърва ще се развива и ще се бори за място под слънцето. Ще напомним обаче, че валутният борд в България и криптовалутите са две пълни противоположности. Генералният директор на базираната в Сан Франциско финансова компания True Link Financial Кай Стинхомб казва, че през последното десетилетие блокчейн се използва само там, където може да мине и без него. Битката със статуквото все още не е започнала.

Коментари: 0