Бойко Борисов ще участва в икономическия форум в Давос

Българският премиер ще се включи в дискусия, посветена на Централна и Източна Европа

Бойко Борисов ще участва в икономическия форум в Давос

Снимка: Economic.bg/Архив

1216 ~ 1 мин. четене

Министър-председателят Бойко Борисов заминава за Швейцария, където ще участва в 50-ата годишна среща на Световния икономически форум в Давос. Темата на тазгодишната среща е „Заинтересовани страни за един кохерентен и устойчив свят”.

В първия ден от форума премиерът ще участва в сесията на тема „Диалог за дипломацията на Западните Балкани“ - една от основните инициативи на дневния ред на форума в Давос по темата за Европа.

Акцент ще бъде поставен върху регионалното сътрудничество в контекста на икономическото развитие на региона. Премиерът Борисов ще се включи и в дискусия, посветена на Централна и Източна Европа, като фокус на разговора ще бъдат възможните решения, които бизнесът и правителствените лидери могат да дадат за насърчаването на устойчивия растеж и развитие.

В рамките на първия ден на форума министър-председателят е поканен и на вечеря, давана от основателя на Световния икономически форум професор Клаус Шваб.

В сряда премиерът ще участва в неформалната среща на световните икономически лидери на тема „Доминираща Европа“. Сред основните акценти на дискусията ще бъдат предизвикателства пред европейската конкурентоспособност.

По време на визитата си в Давос министър-председателят Борисов ще проведе и двустранни срещи.

Очакват се около 3000 участници във Форума, сред които президентът на САЩ Доналд Тръмп, федералният канцлер на Германия Ангела Меркел и председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард.

Борисов отказа участие на Световния икономически форум през 2019 г., но през 2018 г. бе част от него. Тогава това бе и първото участие на премиер на България във Форума от 2005 г.

Коментари: 0