Борисов: Кандидат-президентът на ГЕРБ е ясен и е познато лице

Бившият премиер предпочете да говори повече за „сериозни работи“ и ролята на опонента си Румен Радев в политическия пейзаж

Борисов: Кандидат-президентът на ГЕРБ е ясен и е познато лице

Снимка: БТА

5918 ~ 2 мин. четене

Кандидатът за президент на ГЕРБ вече е ясен и е познато публично лице. Това стана ясно от думите на бившия премиер Бойко Борисов, който посети праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата. Той не даде повече подробности около номинацията, като предпочете да говори за „сериозни работи“ и ролята на опонента му Румен Радев в случващото се в държавата.

Всички искаме в тази ситуация да сме опозиция“, оправда Борисов абсолютната изолация на ГЕРБ в момента. 

Той посвети голяма част от времето да коментира фигурата на държавния глава Румен Радев в политическите събития, като го нарече „единствения диктатор в България в момента“. Борисов, който бе начело на изпълнителната власт до пролетта на тази година, го обвини за растящите цени, включително на газа и тока, и за намаляващите чуждестранни инвестиции.

Припомняме, че цените на природния газ поскъпват в цяла Европа, а причините за това са комплексни – като се започне от ускореното възстановяване на световната икономика и се стигне до недостига на синьо гориво. Това неминуемо рефлектира и у нас, където пък картината се допълва от още фактори, залегнали отдавна като проблеми на енергийната система, включително начина на работа на борсата. 

Що се отнася до инвестициите пък, Борисов цитира тазседмичния доклад на БНБ, според който преките чуждестранни инвестиции в страната за периода януари-юли 2021 г. са надолу с близо 64% на годишна база. По-рано статистиката на централната банка обаче показа сериозно раздвижване през май и юни, когато ПЧИ тръгнаха рязко нагоре

Борисов обвини служебния кабинет в протакания с Плана за възстановяване, който все още не е изпратен на Европейската комисия. Това бави получаването на първия транш от предвидените над 12 млрд. лв. антикризисни пари за страната. 

Още при първоначалния преглед на документа настоящият вицепремиер Атанас Пеканов разкритикува ГЕРБ, че са завещали по-скоро „чернова“ на проект, която трябва да бъде значително редактирана. Според бившия министър-председател въпросното доработване в продължение на пет месеца цели да бъде използвано като енергия в новия политически проект на хоризонта. 

Тази седмица Пеканов каза, че Планът може и да не бъде изпратен не само до края на септември, но и до края на годината, защото се е появила нова сериозна бариера – настояването на Брюксел София да посочи ясни срокове кога ще бъдат затворени всички въглищни централи. Казусът се усложнява от факта, че това е решение, което трудно може да бъде взето от едно служебно правителство. 

Пеканов увери, че няма опасност страната да не получи 12-те милиарда лв. дори и да изпрати Плана чак през идното лято. Под въпрос е обаче авансът от 1.6 млрд. лв., който бе предвидено да влезе в бюджета до края на годината. 

Подкрепи Economic.bg