Борисов: Направили сме всичко за Шенген

Лидерът на БСП Корнелия Нинова попита премиера каква все пак е позицията на България относно присъединяването ни към пространството

Борисов: Направили сме всичко за Шенген

Снимка: Economic.bg/Архив

Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Всичко за Шенген е направено и всички институции в Европа са казали, че България трябва да бъде в тази зона. Това каза министър-председателят Бойко Борисов от парламентарната трибуна в отговор на въпрос на лидера на БСП Корнелия Нинова за развитието на процеса по присъединяване на България към Шенген, цитиран от „Фокус“.

„Радвам се, че много внимателно наблюдавате къде ходя и какво говоря. Въпросните думи за които ме питате. Мога да ви отговаря с едно изречение. Всичко, което е било необходимо за Шенген е направено и всички инститиуции в Европа са казали, че България трябва да бъде в Шенген“, посочи Борисов. Той изтъкна, че това е заслуга на много български правителства. „Ние сме изпълнили всички критерии, вие сега се хващате за някакви думи“, каза Борисов.

Премиерът всъщност отговаря на лидера на БСП Корнелия Нинова, която малко преди това припомни негови думи от началото на септември, с които заяви, че и да ни молят, няма да се присъединяваме към Шенген.

„Ползваме цялата шенгенска система в борбата с тероризма, контрабандата, наркотрафика. Имаме 100% обмен с всички немски и европейски служби. С Турция споразумението ни работи. Благодарение на личното ни споразумение с Ердоган ние нямаме натиск от Турция. Но всеки ден ние връщаме на Гърция 100-150 мигранти. Ако Александър (председателят на групата на ХСС Александер Добринд – бел. ред.) каже: Вие сте в Шенген, те ще напълнят и България. Имаме хубава поговорка: Всяко зло за добро. Към днешна дата, дори да съм опозиция, няма да приема влизане в Шенген“, каза премиерът на 3 септември, когато беше на посещение в Бундестага, за да се срещне с председателя на групата на Християнсоциалния съюз (ХСС), Александер Добринд.

„Министър-председателят на своя глава заявява следното: „В момента не знам дали е изгодно за България да влиза в Шенген“. Това е оценката на премиера за това какво представлява Шенген. Оценката на Европа е, че функционирането на това общо пространство носи значителни икономически ползи за Европа“, каза Нинова от трибуната в НС.

Според нея не приемането ни в Шенген би попречило на 1.7 млн. души. „След като се върна г-н Борисов, стана напрежение в България, стана обществена реакция и каза на 12 септември: „Аз не съм казвал, че се отказваме от Шенген. Искаме да сме в Шенген. Ние отдавна сме в Шенген. Някой ден все пак ще влезем в Шенген“. Вие разбрахте ли какво ще прави България“, попита реторично Нинова.
Коментари: 0