Боян Томов: „Кмет на годината“ е състезание на идеи

Гласуването в 10-те категории на конкурса продължава до 13 ноември, а церемонията по награждаването ще бъде на 15 ноември в НДК

Боян Томов: „Кмет на годината“ е състезание на идеи
Конкурсът „Кмет на годината“ е състезание на идеи. Някои кметове, които се представят не толкова добре в това състезание, го приемат малко по-трудно. Но има много, които наистина го приемат като състезание на идеи и като състезание, на което се представя свършеното през годината. Това каза изпълнителният директор на Портала на българските общини Kmeta.bg Боян Томов в ефира на „Канал 3“.

Гласуването в 10-те категории на конкурса продължава до 13 ноември, а церемонията по награждаването ще бъде на 15 ноември в НДК.

„Смятам, че в годините общинските администрации са се променили за добро, но трябва да се работи върху повишаването на доверието, което гражданите имат към своите кметове“, каза Боян Томов „Тази година виждам много общини, които минали години не са били активни, но сега са много активни. В такъв конкурс всички са печеливши – и кметовете, и гражданите. Също така се засилва конкуренцията между градоначалниците“, добави той.

За изпълнителния директор на Kmeta.bg една от най-важните категории в тазгодишния конкурс е „Кмет на гражданите“, с който всеки може да гласува онлайн. „Много важна според мен е и категорията, свързана с ин витро процедурите. Там се състезават общините с програми в подкрепа на младите родители. Надявам се, че след време общините с такива програми няма да са само 40-50, а всички общини ще предлагат на гражданите такива програми. Особено когато виждаме демографската катастрофа в България“, каза той.

Боян Томов коментира и актуалната тема с прерайонирането на страната. Според него трябва да се преразгледа броя не само на районите на планиране, но и на областите и общините. „В момента страната е разделена на 28 области. Всяка има областен управител, като постовете се използват от политическите партии при пазарлъка, когато се сформират коалициите. Нека бъдат намалени до 6-7 области и този проблем ще бъде решен“, смята Томов. Той разказа случаи от неговата работа, при които дори хора от администрацията се чудят защо трябва да има толкова много областни управители.

Директорът на Портала на българските общини коментира още ефективността на изразходваните европейски средства за общинска инфраструктура. „Наистина се направиха много хубави неща в малките населени места, но сега се оказва, че местната власт няма как да ги поддържа. Става въпрос за елементарни неща като плащането на сметките за ток, парно и вода. Имаше доста полезни неща, но има и много, които са тотално безсмислени. Има един случай на стадион, който има повече седалки, отколкото е населението на селото“, разказа той.

Боян Томов напомни на местните администрации, че след 2020 г. начинът, по който ще се подготвят и одобряват проектите ще се промени драстично. „Голяма част от програмите за общините ще бъдат одобрявани директно в Брюксел, а не както е сега – в политическите централи. Ако нямаш подготвени хора, които да пишат добри проекти, ако не си подготвил добре документите, няма да получиш евросредства. Защото вече ще има истинско състезание“, каза още Томов.
Коментари: 0