Бразилия все пак ще приеме $20 млн. от Г-7 за пожарите в Амазония

Страната обаче иска сама да определи как ще изразходва средствата

Бразилия все пак ще приеме $20 млн. от Г-7 за пожарите в Амазония

Снимка: БТА

420 ~ 1 мин. четене
Часове, след като отказа 20 млн. долара помощ от страните от Групата на седемте (Г-7) за борба с пожарите в Амазония, Бразилия заяви, че е готова да приеме парите. Условието на страната обаче е тя да определи как ще бъдат похарчени средствата.

Обратът в решението на Бразилия дойде след протести на природозащитници по целия свят срещу пасивността на бразилските власти. Говорител на бразилския президент Жаир Болсонаро заяви, че правителството е отворено към получаването на финансова подкрепа от организации или отделни страни, но със средствата ще се разпорежда само бразилският народ.

Според дипломатически източник бразилското правителство вече е приело 10 млн. лири от Великобритания за борба с пожарите. Засега пресслужбата на президента  Жаир Болсонаро не е коментирала информацията.

Рекорден брой пожари се разразиха в южноамериканските тропически гори, много от които са в Бразилия. Тъй като региона на Амазония е от голяма важност за баланса в глобалната околна среда, стихиите бързо предизвикаха международно безпокойство.
Подкрепи Economic.bg