Brexit без сделка ще нанесе по-големи икономически щети от COVID

Британските бизнес групи настояват премиерът Борис Джонсън да осигури търговска сделка

Андрю Бейли, губернатор на Банката на Англия:

Brexit без сделка ще нанесе по-големи икономически щети от COVID

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Липсата на търговска сделка с Европейския съюз ще нанесе по-големи щети на икономиката на Великобритания в дългосрочен план, отколкото пандемията от коронавирус, твърди гуверньорът на Банката на Англия Андрю Бейли пред CNN.

"Необходим е много по-дълъг период от време, за да се адаптира икономиката към промяната в отвореността ѝ към промяната в профила на търговията", добавя Бейли.

Великобритания напусна ЕС през януари, но търговските отношения на стойност 670 млрд. британски лири (895 млрд. долара), досега не са засегнати поради преходния период, който изтича в края на тази година. В момента преговарящите се опитват да постигнат сделка, която ще позволи безмитната търговия да продължи. Но напредъкът е изключително бавен и главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние заяви, че „основните различия” все още са неразрешени и предстоят „тежки преговори”.

В четвъртък преговорите бяха „временно спрени” заради положителни тестове за COVID-19 в екипа на Мишел Барние. След краткото прекъсване те отново бяха възобновени в събота, но вече виртуално. А тогава премиерът Борис Джонсън поясни, чe „макар да е постигнат известен напредък в последните дискусии, съществени разлики остават в редица области, включително така наречените равни условия и риболов“.

Британските бизнес групи настояват премиера да осигури сделка, заявявайки, че много компании са „на ръба на оцеляването” след тежките месеци на пандемията. Без споразумение с ЕС, базираните в Обединеното кралство фирми са изправени пред високи тарифи, квоти и други бариери пред правенето на бизнес с най-големия износен пазар в страната от 1 януари.

По-рано този месец Банката на Англия прогнозира, че британската икономика ще намалее с 11% през 2020 г., но Бейли е оптимист и смята, че икономиката на Великобритания ще се възстанови от кризата бързо след приключването на пандемията. Докато сътресенията, които ще претърпи страната след Брекзит биха били непоправими, сравнявайки ги с резултата след моделирането на централната банка.

Коментари: 0