Brexit сви наполовина инвестициите в британския автомобилен сектор

Най-голямата лоби-група на автопроизводителите в страната настоява правителството в Лондон да изясни позициите си

Brexit сви наполовина инвестициите в британския автомобилен сектор

Снимка: Pixabay

Несигурността какво ще е бъдещето след Brexit е довела до 50% понижение на новите инвестиции в британския автомобилен сектор. Най-голямо негативно влияние върху бранша оказва фактът, че плановете на британското правителство какви да са търговските отношения с ЕС след Brexit са нереалистични. Това гласи становище на най-голямото лоби на автопроизводителите в страната, пише агенция Reuters.

Обявените публично нови инвестиции в заводи, машини и оборудване, както и в разработка на нови модели, през първата половина на годината са били на обща стойност 347.3 млн. паунда (394 млн. евро). През същия период на 2017 г. въпросните инвестиции са били общо 647.7 млн. паунда (735 млн. евро).

„Има нарастващо притеснение в международните заседателни зали относно бавното темпо на преговори”, коментира Майк Хоус, главен изпълнителен директор на лобито „Общност на производителите и търговците на автомобили” (Society of Motor Manufacturers and Traders). „Правителството трябва да преосмисли позицията си за митническия съюз на ЕС”, добавя той.

До Brexit остават само девет месеца и досега информацията как ще протича търговията между Обединеното кралство и Европейския съюз е малко. Британският премиер Тереза Мей цели страната ѝ да напусне както единния пазар на Блока, така и митническия му съюз. Тя все пак иска да сключи някакво споразумение за свободна търговия с ЕС, но се сблъсква с противопоставяне от страна на привърженици на т.нар. „твърд Brexit” в своята партията. „Твърд Brexit” означава Великобритания да напусне ЕС без никакво споразумение и без преходен период преди икономическите и политически ограничения помежду им да влязат в сила напълно.
Коментари: 0