Brexit ще струва £100 млрд. и 1 млн. работни места на Великобритания

Средните доходи на домакинствата ще паднат с поне 850 паунда годишно

Brexit ще струва £100 млрд. и 1 млн. работни места на Великобритания
264 ~ 2 мин. четене

Евентуално напускане на Европейския съюз ще е „сериозен шок” за икономиката на Великобритания. Обединеното кралство рискува закриване на близо 1 млн. работни места и 100 млрд. паунда загуби за икономиката, равняващи се на 5% от годишния брутен вътрешен продукт. Това сочи анализ на бизнес групата “CBI” (Конфедерация на британската индустрия).

„Анализът показва много ясно защо излизането от Европейския съюз ще е голям удар за стандарта на живот, работните места и икономическия растеж”, заяви генералния директор на конфедерацията Карълайн Фербарн.

„В най-добрият случай това ще предизвика сериозен шок за икономиката на Обединеното кралство”, допълва тя. Т.нар. Brexit ще означава загуба на 950 хил. работни места, с което безработицата през 2020 г. ще е с между 2 и 3% по-висока, отколкото ако страната остане в ЕС. Анализът е дело на компанията „PwC”.

Oрганизацията „Vote Leave” (Гласувай за излизане), която призовава британците да гласуват за излизане от ЕС на референдума в края на юни, отрече изводите от изследването. Резултатите от него са изкривени, а напускането на Съюза е единствената сигурна опция пред гражданите, заяви директора на „Vote Leave” Матю Елиът пред BBC.

Brexit ще доведе до понижаване на жизнения стандарт на хората в Обединеното кралство. По-ниските приходи от търговия ще намалят средните доходи на домакинствата с поне 850 паунда (1232 долара) годишно, сочи доклад на London School of Economics (LSE).

Според по-песимистичен сценарий, анализиран от Centre for Economic Performance (CEP) към LSE, загубата в доходите на домакинство може да бъде дори двойно по-голяма, съобщава CNN Money.

„Работата ни оставя малко място за съмнение, че ще има сериозен спад на реалните заплати и пенсии при напускане на ЕС. Дори без да се обръща внимание на възпиращия ефект върху чуждите инвестиции и производителността при Brexit, загубите за доходите от по-слабата търговия са ясни“, твърди директорът на СЕР Джон Ван Рийнън.

Референдумът е насрочен за 23 юни. Предварителните проучвания сочат, че противниците и поддръжниците на ЕС са почти равен брой и ключови за гласуването ще са тези 20% от населението, които все още не са взели решение.

Подкрепи Economic.bg