Британска и американска компания с дял във \"Фадата\"

Дружеството е едно от първите на българския софтуерен пазар

Британска и американска компания с дял във \

Снимка: Wikimapia.org

Българската софтуерна компания "Фадата" (Fadata), която е разработчик на софтуерни решения предимно за застраховането, вече има нови собственици. Британската компания за застрахователни услуги Charles Taylor и американският фонд за дялови инвестиции The Riverside Co. придобиха мажоритарен дял от дружеството. Това съобщиха от самата компания, без да уточняват цената на сделката.

Засега останалият дял от дружеството ще остане в ръцете на сегашните собственици. Очаква се сделката да приключи до октомври. Fadata е една от най-старите софтуерни компании на българския пазар - създадена е още през 1990 г. Fadata има филиали в Сърбия, Русия, Румъния, Португалия, Великобритания, Дания, Аржентина и Тайланд. 

След миналогодишната рекордна сделка за продажбата на "Телерик" на американската компания "Прогрес софтуер корпорейшън" (Progress Software Corporation) за 262,5 млн. долара, това е втората голяма транзакция в IT сектора на страната.

Приходите на единия от новите собственици на Fadata - Charles Taylor, за 2014 г. възлизат на 132 млн. паунда, а печалбата му е 8,21 млн. паунда. Компанията, която е публично дружество с пазарна капитализация от 160 млн. паунда, има над 1100 служители. 

С наша подкрепа и пазарно присъствие смятаме, че "Фадата" е добре позиционирана да стане пазарен лидер в този сегмент", заяви изпълнителният директор на Charles Taylor Дейвид Марък. Според него партньорството с Riverside е важно, тъй като фондът има над 25 инвестиции в технологични компании и има сериозен опит в разрастването на софтуерни разработчици. 

Фондът за дялови инвестиции The Riverside Co. инвестира в компании с оценка до 200 млн. евро. В портфолиото на базирания в Ню Йорк фонд, който управлява над 4,4 млрд. долара, има над 75 компании от различни сектори.

Коментари: 0