Британската икономика се сви с рекордните 5.8% през март

Bank of England очаква БВП на острова да се свие с 14% през 2020 г.

Британската икономика се сви с рекордните 5.8% през март

Снимка: БТА

1892 ~ 2 мин. четене

Великобритания отчете рекорден икономически спад от 5.8% за март спрямо предходния месец. Причината е коронавирусната пандемия, която принуди правителството да наложи драконовски мерки, предприятията преустановиха дейността си, а хората не напускаха домовете си без основателна причина. Данните са изнесени от Службата за национална статистика на Великобритания (ONS), предаде Reuters.

През първото тримесечие на 2020 г. БВП на острова се е свил с 2% спрямо периода октомври-декември 2019 г. Това е най-големият спад за тримесечие от края на 2008 г., когато беше разгарът на финансовата криза. Въпреки това британската икономика победи прогнозите на анализаторите, очакващи 2.5% спад през първите три месеца на годината.

В еврозоната растежът се е свил с 3.8% за същото тримесечие. Някои държави в зоната на единната валута решиха да блокират икономиките си седмици преди Великобритания да предприеме такава политика.

Прогнозите са, че отчетите през април вероятно ще покажат по-голям спад в британската икономика, тъй като целият месец беше прекаран в строг режим на извънредно положение, компаниите не работеха, а търсенето в повечето сектори се е понижи драстично.

„Коронавирусът удари икономиката на Обединеното кралство с невиждана сила. Спадът на БВП през първото тримесечие вероятно ще бъде последван нов антирекорд“, сподели Сурен Тиру, ръководител на икономическото подразделение в Британската търговска камара.

Миналата седмица Bank of England заяви, че икономиката на страната може да претърпи най-резкия годишен спад на БВП за повече от 300 години. От централната банка споделиха, че е възможно да станем свидетели на потъване от 14%, което да бъде последвано от 15% ръст през 2021 г.

„Като се има предвид, че икономиката растеше с тримесечен темп от около 0.1% преди блокирането, данните, които виждаме сега, свидетелстват, че икономическата активност след блокирането, наложено на 23 март, се е свила с впечатляващите 21%“, коментира Рут Грегъри, икономист за Capital Economics.

Според данните на ONS секторът на услугите във Великобритания е намалял с рекордните 1.9% през първото тримесечие, като значителни свивания се наблюдават и в производството, и строителството.

Подкрепи Economic.bg