Британски медии плашат с по-ниски заплати \"заради българи и румънци\"

Рекордният брой на пристигнали източноевропейци разсейвал съмненията за наплива, изтъква пресата в Лондон

Нежеланите

Британски медии плашат с по-ниски заплати \
168 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Рекорден брой българи и румънци са били наети на работа в Обединеното кралство след 1 януари 2014 г., което ще удари пазара на труда, алармират втори ден подред британските медии.

Таблоидът The Daily Mail твърди, че това се случвало „въпреки уверенията на министъра по въпросите на бизнеса Винс Кейбъл, че голям наплив няма да има“. „Опасенията, че хиляди граждани на източноевропейските държави ще дойдат във Великобритания след вдигането на ограниченията на пазара на труда бяха отхвърлени от левицата като паникьорски”, пише изданието.

Разпространените вчера данни обаче показват, че броят на хората от България и Румъния, наети на Острова, в края на септември е достигнал 189 хил. души - с 42 хил. повече от началото т.г. Това според изданието означавало, че е „на път да се сбъднат прогнозите“ на председателя на Migration Watch сър Андрю Грийн, който прогнозираше, че 50 хил. румънци и българи годишно щели да търсят работа в кралството.

Повече от това, нашенците са упреквани и за вътрешните проблеми на Острова. „Данните на Националната статистическа служба засилиха опасенията, че напливът от Източна Европа може да увеличи натиска върху британското образование, социална система и здравеопазване и дори да доведе до спад в заплатите“, гласят обвиненията на вестника.

Според другия водещ таблоид The Telegraph за едно тримесечие броят на нашенците е нараснал с цели 31 000 души. Данните обаче за пръв път от повече от година показват спад в общия брой на работниците от останалите 27-те членки на ЕС – към края на септември те са били 1 817 000. В края на предишното тримесечие броят им е бил 1 847 000 души. В сравнение с миналата година обаче работещите във Великобритания имигранти от ЕС са се увеличили със 181 000 души или с 11%.

Авторитетният вестник The Times твърди, че имигрантите от двете държави са допринесли за ръста в общия брой на имигрантите на ЕС, наети на Острова, до над 1.8 млн. души. Увеличението показва, че премиерът Дейвид Камерън няма шанс да спази обещанието си да намали нетната имиграция до под 100 000 до предстоящите избори. "Неговият план е на път да се провали заради икономическото възстановяване, което привлича невиждано високи за последните седем години нива на имиграция от по-бедни части на Европа", обобщава изданието. 

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg