Британският износ към ЕС се сви катастрофално

Бизнесът се оплаква от бюрократичната тежест след Брекзит

Британският износ към ЕС се сви катастрофално

Снимка: Unsplash

2390 ~ 3 мин. четене
Автор: Economic.bg

Износът на храни и напитки от Обединеното кралство за Европейския съюз се е свил почти наполовина през първите три месеца на годината в сравнение със същия период през 2020 г. Данните на Федерацията за храни и напитки (FDF) показват, че продажбите в ЕС са спаднали с 47%. Търговският орган коментира, че сривът се дължи до голяма степен на промените в търговските отношения с Великобритания, но пандемията също е фактор. Правителството на Борис Джонсън обаче настоява, че е „твърде рано да се правят твърди заключения“ относно дългосрочното въздействие на Брекзит, предава BBC.

Властите заявиха, че пандемията е оказала огромно въздействие и е ударила търсенето. "Най-новата търговска статистика на Национална статистическа служба на Великобритания показва, че както за март, така и за април общият износ за ЕС е надвишил средните нива през 2020 г.", посочва правителствен говорител.

Рейчъл Хикс, съосновател и дистилатор в Sky Wave Gin, заяви, че "бюрокрацията задушава" нейния бизнес. Тя изтъква "рязкото свиване"  на продажбите в ЕС през първото тримесечие, което е довело до спад на оборота ѝ с 30%.

"Истинският срам е, че бързо развиващ се регион за джин, потенциално ще повлече всички", казва г-жа Хикс. "Сега не можем бързо да изпращаме джин на нашите клиенти в цяла Европа и трябва да чакаме Агенция „Приходи и митници“ да ни инспектира всеки път, когато изпращаме доставки за чужбина."

Греъм Фланиган от Berwick Shellfish в Нортъмбърланд е в подобна позиция. Той заяви, че износът му на морски дарове е "спаднал драстично" – главно поради Брекзит и въздействието на локдауна.

Логистичните системи се развиват по-добре сега, но бюрократичните пречки ще се отразят на крайната цена на продуктите", добави той.

Продажбите на сирене са най-засегнати

Доминик Гуди, ръководител на международната търговия на FDF, заяви, че свитият износ, регистриран от неговата федерация, е "катастрофа" за индустрията.

Това е много ясна индикация за мащаба на загубите, пред които британските производители са изправени в дългосрочен план поради новите търговски бариери с ЕС."

Правилата обаче не са единственият фактор, повлиял на търговията. По данни на FDF пандемията е допринесла за спад от 10-15%, а подготовката откъм запаси на компаниите също е изиграла роля. Комбинацията от тези фактори е довела до значителен спад в стойността на водещия износ. В сравнение с първото тримесечие на 2019 г. – далеч преди появата на COVID – износът на сирене е намалял със 72%, продажбите на риба са с 52%, а на шоколада с 37%.

Износът на храни и напитки за почти всички страни от ЕС се е свил значително през първото тримесечие в сравнение със същия период на миналата година. Най-силно засегната е търговията с Ирландия – обикновено най-големият задграничен пазар в сектора. Той е намалял с повече от 70%. Но продажбите в Германия, Испания и Италия също са паднали наполовина.

В продължение на десетилетия Великобритания продава повече храни и напитки в Европейския съюз, отколкото в останалата част на света. Но спадът на пратките до континента е знак за промяна. През първото тримесечие износът към страни извън ЕС е 55% от общия и според FDF това се случва за първи път от 20 години. Като цяло продажбите до страни извън общността са нараснали с 0.3%, въпреки че е имало значително увеличение на доставките до Китай.

Продажбите в региона, които паднаха през първото тримесечие на миналата година поради свързаните с COVID локдауни, се възстановиха и достигнаха 200 млн. британски лири – много над предпандемичното ниво от 163 млн. британски лири.

Подкрепи Economic.bg