Британският IT сектор моли за помощ – но има ли нужда от такава?

Британският IT сектор моли за помощ – но има ли нужда от такава?

Снимка: Unsplash

808 ~ 2 мин. четене
Технологичните компании във Великобритания казват, че се нуждаят от помощ от правителството, за да преминат през коронавирусната криза, пише BBC.

12 ръководители на някои от най-известните IT бизнеси в страната – сред които Babylon, Citymapper, Deliveroo и Improbable – изпратиха писмо до властите. 

То обаче предизвика объркване сред политиците, а и известна критика от други представители на технологичния сектор поради съмнението, че тези компании искат държавна помощ, от каквато всъщност не се нуждаят. 

В писмото си те подчертават, че в наличните схеми за помощ не попадат технологичните вече пораснали компании. В обобщение, те твърдят, че мерките се фокусират върху всички други – от семейни фирми до традиционно утвърдени корпоративни гиганти – но не и играчите, от които зависи хай-тек бъдещето на Великобритания. 

Въпреки че властите изглежда симпатизират на искането им, остава неизяснен въпросът дали всички, подписали писмото, всъщност в действителност се нуждаят от помощ. Един от тях – дизайнерът на AI чипове Graphcore – споделя пред BBC, че не се нуждае и не търси помощ от правителството, но иска да покаже подкрепа за по-широкия технологичен сектор.

Improbable, също подписала становището, например набра 500 млн. долара от японската SoftBank през 2017 г. и наскоро беше оценена на 2 млрд. долара, въпреки незначителните си приходи. Разчети от май миналата година сочат, че компанията е имала по онова време 350 млн. паунда в банка, но спецификата на компанията, занимаваща се със симулационни технологии, не предполага тя да започне скоро да изкарва пари и инвеститорите знаят това. 

Говорител на Improbable също заяви, че призивът в писмото се отнася до необходимостта от помощ за целия сектор, но не каза дали компанията сама ще търси такава.

И Babylon, занимаваща се с AI технологии в здравеопазването, казва, че не търси помощ за бизнеса, но все пак иска да допринесе за нещо.

Не е правилно на успешните британски компании, които инвестират значително в подобряването на своите технологии и операции, за да станат британските иновационни шампиони в световен мащаб, да се отказва равнопоставеност”, заяви изпълнителният директор Али Парса.

Известен британски рисков инвеститор също смята, че трябва да има пресечена линия. Робин Клайн, който е инвестирал в един от подписалите писмото – Citymapper – написа наскоро, че повечето технологични фирми в ранен етап на развитие трудно успяват да оцелеят. 

“Дали се увеличава вероятността с настоящата криза над три четвърти от стартиращите фирми да не успеят да наберат допълнително финансиране?”, пита той.

И отговаря: “Не вярвам”.

“Рисковите фондове в Обединеното кралство имат повече от достатъчно капитал и стимули за финансиране на най-добрите компании”, смята Клайн. 

Макар да предупреждава за ненужни инвестиции в технологичните фирми, той смята, че има смисъл правителството да инвестира заедно с фондовете в по-зрели и малко по-пораснали компании. 

Не е ясно обаче как официалните лица биха разграничили двата вида.

В момента в технологичния сектор има неспокойно усещане, че предприятията, жизненоважни за бъдещето на Обединеното кралство, рискуват да бъдат забравени от правителството – особено след като Германия и Франция лансираха впечатляващи планове за подпомагане на стартиращите фирми.

Подкрепи Economic.bg