Британците на протест срещу Brexit

Идват тежки времена, обяви Тереза Мей

Британците на протест срещу Brexit
Хиляди британци излязоха вчера на протести срещу решението за излизане от европейския съюз и с настояване да се разгледа подписка за насрочване на нов референдум.

Над 2000 души се събраха вечерта в Лондон с призиви "Спрете Брекзит!" и "Нуждаем се от Евросъюза!". Множеството премина през улиците на гада от Хайд Парк до сградата на парламента, където в понеделник ще има дебати за излизането от ЕС.

И други британски градове поискаха преразглеждане на решението за Брекзит под надслова "Марш за Европа". Шествия имаше в Бирмингам, Оксфорд и Единбург.

Темата Брекзит ще се разисква в парламента след внасянето на подписаната от 4 милиона души петиция за втори референдум за членството в ЕС. Искането е да се свика втори референдум, след като в първия под 60 процента гласуваха за излизане от ЕС при участие на избирателите под 75 на сто. 

В първия референдум на 23 юни 52 на сто от британците гласуваха за излизане от ЕС при избирателна активност от 72 на сто. 

Британският министър-председател Тереза Мей обяви по-рано, че не възнамерява да свиква втори референдум, тъй като волята на избирателите трябва да бъде изпълнена.

Тя няма намерение да прибягва до гласуване в парламента по въпроса за Брекзит, преди да е пристъпила към преговорите за официалното напускане на Великобритания на ЕС.

Междувременно вчера Мей говори за Брекзит при заминаването си за Китай за срещата на страните от Г-20.

"Британската икономика ще пострада от решението за напускане на ЕС, независимо от признаците в икономическите данни, че отражението няма да е толкова сериозно, колкото предвиждат някои", коментира тя и допълни "Предстоя ни трудни времена".

Мей проведе двустранна среща с Барак Обама в китайския град Хънджоу. Американският президент обяви, че ще направи всичко по силите си да запази здравата връзка на САЩ с Обединеното кралство. А Мей обеща да се възползва от възможностите, които предлага излизането на Великобритания от ЕС.
Коментари: 0