Броят на новите безработни в САЩ остава твърде висок

През миналата седмица са подадени 840 000 заявления, което предполага, че възстановяването на пазара на труда е в застой

Броят на новите безработни в САЩ остава твърде висок

Снимка: БТА

Броят на американците, подаващи нови искове за обезщетения за безработица, се е понижил съвсем леко миналата седмица. Това, според експерти, означава, че пазарът на труда не постига достатъчен напредък при връщането на работа на милионите хора останали без препитание заради правителствените мерки срещу разпространението на COVID-19.

Новите искове са достигнали 840 000 за седмицата, приключила на 3 октомври, спрямо 849 000 през предходния седмичен период, съобщиха от Министерството на труда. Икономистите, анкетирани от Reuters, прогнозираха 820 000 заявления през последната седмица.

Исковете се задържаха на исторически високи нива, след като паднаха под 1 милион през август, когато правителството промени начина, по който изглажда сезонните колебания от данните. Те все още са над пика от 665 000 заявления по време на Голямата рецесия 2007-09 г., въпреки че сега са далеч от рекордните 6.867 милиона в последната седмица на март.

Темпът на възстановяване на пазара на труда, подкрепено от отварянето на бизнесите след края на извънредното положение, намалява. Икономистите прогнозират по-нататъшно забавяне на наемането на служители през остатъка от 2020 г. и 2021 г., особено без друг пакет за федерална помощ за пандемията.

Перспективите за това обаче стават все по-мрачни, след като президентът Доналд Тръмп внезапно прекрати преговорите с демократите в Конгреса тази седмица, малко след като напусна медицинския център „Уолтър Рийд“, където той беше лекуван за COVID-19.

Коментари: 0