БСП внася вот на недоверие срещу правителството заради водната криза

ГЕРБ категорично отхвърлят обвиненията, че те са виновни за водната криза в Перник

БСП внася вот на недоверие срещу правителството заради водната криза

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Внасяме вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов за провала в политиката по околната среда и водите. Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията, цитирана от „Фокус“.

„За десетгодишното управление на Борисов в резултат на некомпетентна политика, безхаберие и кражби, близо половин милион българи в момента са оставени без достъп до питейна вода. Водната криза в Перник става и национална, защото и други области и градове са застрашени от този проблем. В същото време постоянно се увеличиха цените на водата за граждани без да се предприемат каквито и да е мерки за инвестиции. Само 0.5% от мрежата е подменена, а над 50% от водата се губи“, допълни още Нинова.

По-рано днес Борисов, който посети Перник, за да инспектира как се работи за справяне с бедственото положение там, заяви, че вината за ситуацията е на БСП. „Ако погледнем последните 30 години - само в последните 4 Перник е управляван от ГЕРБ, а останалите 26 в града е управлявала БСП. И аз съм съгласен да търсим отговорност, но от всички. Да се види и как са приватизирани големите мощности на Перник. Ако държавата или общината бяха получили пари за своите капиталови мощности по време на приватизацията, сега нямаше да взимаме пари от държавата. Тук политика няма. Важното сега е да се работи по магистралния водопровод, по пречиствателната станция – новата и старата, и да помогнем на Перник с подмяната на водопровода“, коментира премиерът.

Зам.-председател на ГЕРБ, Красимир Велчев, заяви, че ГЕРБ няма да подкрепи оставка на правителството, тъй като и според него вината е на БСП. "Няма как да не ви направи впечатление за последните 30 години, само 4 ГЕРБ е управлявал Перник. Главният водопровод и пречиствателната станция 1 на която започваме ремонт е строена 1954 г. Както каза Бойко Борисов те са по-възрастни от него. Няма такава станция, която да има толкова дълъг живот. 2014 г. ВиК са изтеглили милиони за ремонт. Сега се започва проверка, когато тя свърши ще е ясно кой каква вина има. Вие виждате когато се установи вина Борисов взема светкавични мерки. Решават се нещата на монета. Отпускат се много средства", добави зам. - председателят на ГЕРБ. По думите му ремонтът на тези пречиствателни станции е необходим по-голям капацитет за пречистване. „Стомана“ даряват земите и те ще бъдат собственост на Общината. Извън „Стомана“ ще има и нова отсечка", каза още той.

Коментари: 0