Бюджетният излишък доказва неефективните правителствени мерки в кризата

Основните причини за протестите са социално-икономически, каза Сергей Станишев

Бюджетният излишък доказва неефективните правителствени мерки в кризата

Снимка: Красимир Свраков

140 ~ 1 мин. четене

Огромни бюджетни дефицити се наблюдават в много от държавите в Европейския съюз вследствие на коронакризата. В България обаче бюджета за месец май е на излишък. Това е сигурен знак за неефективните правителствени мерки, които са предприети за справяне с икономическите последствия от коронавируса. На това мнение е Сергей Станишев, председател на Партията на европейските социалисти.

В интервю за Nova той коментира и причините, според него, за протестите в страната. По думите му в основата на всичко стоят дълбоки социално-икономически различия. „Много от анализаторите пропускат един важен момент, когато говорят за това какво е породило протестите в страната. Пропуска се това, което се случи в последните три месеца във връзка с пандемията. Блокирането на икономиката както в България, така и в другите страни, доведе до това, че десетки хиляди хора загубиха работа си, а стотици хиляди са с  намалени доходи. И ако по-рано хората свързваха двата края заради икономическия растеж, то сега всички изпитват затруднения“, каза Станишев.

Според него тази ситуация е довела до „оголването на всички нерви“. И ако преди хората са игнорирали нередностите, свързани с управлението, то сега търпение няма, смята Станишев. Според него именно това е истинската причина за протестите.

Подкрепи Economic.bg