„Булгартрансгаз” губи основна част от приходите си след старта на „Турски поток”

Газопроводът между Русия и Турция трябва да започне работа в края на 2019 г., което ще доведе до загуби за над 125 млн. лв.

„Булгартрансгаз” губи основна част от приходите си след старта на „Турски поток”

Държавното дружество „Булгартрансгаз” ще загуби съществена част от приходите си, след като „Турски поток” влезе в експлоатация. Това стана ясно по време на изслушването на енергийния министър Теменужка Петкова на заседанието на парламентарната Комисия по енергетиката.

„Приходите, които „Булгартрансгаз” реализира, са около 207 млн. лева на година, като малко над 125 млн. лева са приходите от транзит на природен газ за Турция. С реализацията на проекта „Турски поток”, „Булгартрансгаз” ще загуби една съществена част от приходите си”, обясни тя.

Припомняме, че по план газопроводът между Русия и Турция трябва да започне работа в края на 2019 г. Тогава руският газ няма да преминава през територията на България и ще губим приходи от транзитни такси.

Петкова посочи, че „Булгартрансгаз” реализира приходи от транзит на природен газ основно към Турция, Гърция и Република Македония. От 17 млрд. куб. метра газ, които транзитира българският оператор, 14 млрд. куб. метра са за Турция, около 2 млрд. куб. метра за Гърция и малко под 1 млрд. куб. метра - за Република Македония.

За да реагира България на променената среда по отношение на изграждащата се в региона енергийна инфраструктура трябва да се разшири газопреносната ни мрежа, каза още министърът. Затова беше и актуализирана Енергийната стратегия 2020 г., която беше одобрена вчера от Съвета по енергийна сигурност.

Разширяването на българската газопреносна инфраструктура ще бъде важна за реализацията на газоразпределителния център на територията на България, добави Петкова.

Според анализите на „Булгартрансгаз”, ако се разшири българската газопреносна инфраструктура, приходите, които България ще получава от транспортирането на природен газ, биха били около 400 млн. лева на година. Приблизителната стойност на една подобна инвестиция би струвала около 2.8 млрд. лева. Това включва цялата налична инфраструктура, както и 4 компресорни станции, което ще даде възможност освен да се реализират тези приходи, но и България да запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа, добави тя.

Коментари: 0