„Булгартрансгаз“ смени строителя на „Турски поток“ през България

Новият консорциум е готов да си намали цената с над 30% и вече е пратил оферта до държавното дружество

„Булгартрансгаз“ смени строителя на „Турски поток“ през България

Владимир Малинов, изпълнителен директор на \"Булгартрансгаз\"

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

5900 ~ 2 мин. четене
Автор: Вероника Тонева
„Булгартрансгаз“ ще възложи на втория в класирането в обществената поръчка – „Консорциум-Газово развитие и разширение в България“, да строи разширението на „Турски поток“ през България.

Възложителят се отказва от първоначалния си избор – италиано-арабския консорциум Обединение „Консорциум Аркад“, тъй като не е представил необходимите документи в определения в поръчката срок – 16 май.
От „Булгартрансгаз“ обясняват, че „Аркад“ е поискал удължаване с един ден на срока за предоставяне на исканите от възложителя документи, но не е получено нищо.  На 27 май са получени едва 4 от исканите 30 документа.

„На 16 май получихме писмо от втория класиран в процедурата. Те декларираха, че без да променят техническите условия на предложението си, са готови да ни направят 31.5% отстъпка от първоначалната им цена“, обясни директорът на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов.

Предложената цена от Обединение „Консорциум Аркад“ беше 1.1 млрд. евро. ДЗЗД „Консорциум–Газово развитие и разширение в България“ беше предложил 1.6 млрд. евро. И двете дружества бяха готови да построят разширението до сръбската граница за 615 дни.

Малинов обясни, че срокът за сключване на договора с новия строител е  месец и половина.

В „Консорциум–Газово развитие и разширение в България“ влизат „Консорцио Варна 1“ (учредено от „Бонатти“ С.п.А и „Макс Щрайхер“ С.п.А) и „Комплишънс дивелъпмънт“ С.А.Р.Л- клон България.

Този консорциум се очакваше още първоначално да спечели милиардната обществена поръчка за изграждането на газопровода, тъй като през него прозират руски интереси. Completions Development Sarl е свързана с компанията на руския металургичен магнат Дмитрий Пумпянский „Трубная металлургическая компания” (ТМК). Още през февруари тази година руското издание РБК, позовавайки се на двама свои източници написа, че ТМК ще спечели търга за изграждането на газопровода „Турски поток” през България. Сегашният зам.-генерален директор по развитието на ТМК е Владимир Шматович, който преди години е бил директор и в Completions Development Sarl, става ясно от професионалния му профил в чуждестранни медии.
Коментари: 0