„Булгартрансгаз“ възобновява поръчката за „Турски поток” за 2.8 млрд. лв.

Срокът за кандидатстване по процедурата се удължава

„Булгартрансгаз“ възобновява поръчката за „Турски поток” за 2.8 млрд. лв.
3473 ~ 1 мин. четене

„Булгартрансгаз“ възобновява търга за избор на изпълнител на проекта за газопровода „Турски поток” през България и удължава срока за кандидатстване. Това става ясно от официално съобщение на газовата компания днес.

Откритата процедура е за „Доставка на необходимите материали и оборудване, инвестиционно проектиране - фаза работен проект, изграждане и въвеждане в експлоатация на обект: „Разширение на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз” ЕАД паралелно на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбската граница”, етап: „Линейна част“.  На този етап проектът се оценява на около 2.8 млрд. лв. В последствие тези средства трябва да се възстановят от транзитни такси в следващите 15-20 години.

Държавното дружество е изпратило решение до ЕС и до Регистъра на обществените поръчки да се определи нов срок за подаване на оферти по поръчката до 6 март 2019 г., 17.00 ч. и нова дата за публичното заседание за отваряне на оферти – 7 март 2019 г., 13:00 часа.

Поръчката беше спряна на 12 февруари заради жалба от свързаната с Христо Ковачки „Атоменергоремонт“ АД срещу разяснение на „Булгартрансгаз“ ЕАД по процедурата. Дни по-късно обаче жалбата бе оттеглена. С определение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) жалбата се оставя без разглеждане, прекратява се образуваното производство и искането за спиране на процедурата е оставено без разглеждане. Определението на КЗК не е обжалвано и съответно същото е влязло в сила.

Подкрепи Economic.bg