„Бутонът на мълчанието“ цивилизова втория дебат между Тръмп и Байдън

До изборите в САЩ остават само 12 дни, а заради изоставането си Тръмп бе принуден да възроди кампанията си

„Бутонът на мълчанието“ цивилизова втория дебат между Тръмп и Байдън
1 Видео

Снимка: БТА

За разлика от първия дебат между президента Доналд Тръмп и претендента за поста Джо Байдън тази вечер той премина по-цивилизовано, поне в сравнение със сблъсъка между двамата преди месец.

И причината за това е специалният бутон, с който водещият можеше да спира микрофоните на двамата, когато не беше време те да се изказват. За щастие той не бе използван много, но самото му наличие очевидно възпря двамата кандидати за президент да се надвикват.

До изборите в САЩ остават само 12 дни, а заради изоставането си Тръмп бе принуден да възроди кампанията след успешното излекуване от коронавируса.

Reuters е извадил шест основни акцента от дебата:

По-цивилизована вечер

След като първият дебат Тръмп-Байдън през септември се превърна в хаотично надвикване, модераторите заявиха, че ще спират микрофона на кандидатите, за да позволят на другия да говори без прекъсване в продължение на две минути в началото на всеки 15-минутен дебатен сегмент.

Бутонът за заглушаване на звука не влезе много в употреба и дори по време на останалите сегменти, при свободния дебат, кандидатите поддържаха по-гражданско поведение, отколкото на последната им среща.

Тръмп демонстрира най-доброто си поведение в началото на вечерта, като дори похвали модератора Кристен Уелкър, журналист, отразяващ работата на Белия дом, която обаче често получава критики от Тръмп за работата си. „Засега уважавам много начина, по който се справяте с това“, каза сега той.

Но в продължение на дебата Тръмп се върна към най-добрата си формата си, говорейки за Уелкър и подигравайки се на Байдън, докато той говореше.

По-добър от Ейбрахам Линкълн

Отказът на Тръмп да осъди белите расистки групи в първия дебат беше може би най-голямата му непринудена грешка.

В четвъртък той избегна този „капан“ по време на темата за расовите отношения. Той изтъкна своя закон за реформа на наказателното правосъдие, който на практика върна някои аспекти на строгото законодателство, спонсорирано от Байдън през 90-те години, което доведе до продължителни присъди в затвора за милиони чернокожи хора.

Но в репликите на Тръмп се появи и неговата хипербола. „С изключение на Ейбрахам Линкълн, възможно изключение ... никой не е направил това, което съм направил аз за чернокожите американци“, каза той.

Той каза още, че е решил да се кандидатира за президент, защото не му харесва представянето на първия президент на черните в страната. „Кандидатствах заради Барак Обама. Той свърши лоша работа. Ако мислех, че е свършил добре работата си, никога нямаше да се кандидатирам.“

Байдън отговори с подигравка: „Ейбрахам Линкълн е един от най-расистките президенти, които сме имали в съвременната история. Той е наливал гориво на всеки отделен расистки огън.“

Обръщане директно към камерата

Байдън се опита няколко пъти да се откъсне от „мелето“ и да се обърне директно към избирателите.

След дълъг дебат за личните финанси на двамата кандидати, Байдън се обърна към камерата и каза: „Не става въпрос за неговото семейство и моето семейство. Става въпрос за вашето семейство. И семейството ви е наранено лошо“, каза той.

По време на дискусия за здравеопазването той каза: „Колко от Вас са вкъщи, търкаляйки се в леглото през нощта, чудейки се какво, за Бога, ще правите, ако се разболеете?“

Хакване на изборите и данъчната политика

Тръмп се опита да представи Байдън като корумпиран участник в търговските сделки на сина си Хънтър в Украйна и Китай, но той се опита да оформи обвиненията, които се разпространиха в консервативните медии, в съгласуван случай.

Не се появиха доказателства, които да свързват Байдън с някакво неправомерно поведение, а единственият резултат беше процедурата по импийчмънт на Тръмп от Камарата на представителите миналата година заради натиск върху украинския президент Владимир Зеленски да разследва демократическият кандидат.

Байдън категорично отрече всякакви неправомерни действия от своя страна и противопостави готовността си да покаже данъчните си декларации с нежеланието на Тръмп да го направи. „Какво криеш?“ попита той. „Покажете данъчните си декларации или спрете да говорите за корупция.“

Тръмп беше оставен да адресира стари оплаквания относно Службата за вътрешни приходи (IRS), бившия специален съветник Робърт Мюлер и други, които, според него, се отнасят несправедливо към президента. „С мен се отнасят много зле от IRS, много несправедливо“, каза той.

Колко е часът?

Байдън хвърли кратък поглед на ръчния си часовник в края на дебата, след като Уелкър се позова на малкото оставащо време. В реалния свят това може да не се разглежда като необичаен акт, но предизвиква сравнения с републиканския президент Джордж Х.В. Буш, който също хвърли поглед на часовника си по време на дебата през 1992 г. с Бил Клинтън и Х. Рос Перо. По онова време това се смяташе за основна причина за провал в дебата.

Пандемията

Малко след ппървия дебат през септември Тръмп се разболя от COVID-19 и прекара три дни в болница. Пандемията, която уби над 222 000 души в Съединените щати, остава основната тема за избирателите и Байдън многократно обвинява Тръмп в лошо управление на кризата.

„Хванах го, научих много. Страхотни лекари, страхотни болници“, каза Тръмп.

Той изглежда се опита да създаде новина, като обещава ваксината срещу вируса да бъде готова „до седмици“, преди да се върне обратно в реалността. „Това не е гаранция“, поясни Тръмп. Той обеща, че страната „се е приближила до ъгъла“, въпреки че няколко американски щата съобщават за рекордно еднодневно увеличение.

Байдън размаха черната си маска за лице като реквизит, неявно порицание към президент, който не е склонен да я носи. „Ако просто носехме маски, бихме могли да спасим 100 000 живота“, каза Байдън.

Членовете на семейство Тръмп не носеха маски на последния дебат. За този вече носеха.

Коментари: 0