България официално спря Северна Македония по пътя към ЕС

Според външния министър Екатерина Захариева западната ни съседка не е готова да се присъедини към Европейския съюз

България официално спря Северна Македония по пътя към ЕС

Снимка: Красимир Свраков

6296 ~ 1 мин. четене

България подкрепя преговорната рамка за присъединяване на Албания към Европейския съюз, но не и на Северна Македония. Това обяви външният министър Екатерина Захариева на брифинг след видеоконференция на министрите за европейски въпроси и външни работи, предаде БНР.

С тази стъпка София налага вето на първата междуправителствена конференция и забавя евроинтеграцията ѝ - възможност за обсъждане на преговорната рамка ще има и през следващите месеци.

Според Захариева трите условия, поставени на Скопие от София, не са спазени. Така се получава, че България е единствената държава в ЕС, която не допуска насрочване на първата междуправителствена конференция със Северна Македония.

По думите на вицепремиера има готовност да продължат преговорите между двете държави при „готовност за компромиси от другата страна“.

Днес Захариева обяви, че Северна Македония в момента не е готова за ЕС, въпреки че насрочването на първата междуправителствена конференция е едва началото на преговорите - първа стъпка в дълъг процес, който със сигурност ще отнеме години.

 

Подкрепи Economic.bg