България подготвя IT проекти за €1.2 млрд.

Средствата са по Европейския механизъм за възстановяване и устойчивост

България подготвя IT проекти за €1.2 млрд.

Снимка: Красимир Свраков

България подготвя IT проекти на стойност 1.2 млрд. евро, като средствата ще бъдат осигурени по Европейския механизъм за възстановяване и устойчивост. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков на среща с представители на Държавната агенция за електронно управление, Комисията за регулиране на съобщенията и мобилните оператори.

За България стойността на подкрепата е малко повече от 6.2 млрд. евро, от които 20% са предвидени за финансиране по т. нар. цифров преход“, посочи министърът.

Желязков обясни, че средствата от антикризисния пакет ще могат да се използват за проекти за изграждане на високоскоростни мрежи, осигуряване на гигабитова свързаност за центрове на социалния живот – сгради, болници, гари, училища, цифровизация на публичната администрация и ключови сектори като здравеопазване, транспорт и образование.

Обсъждането на проектите с Европейската комисия ще започне през октомври. Желязков се похвали, че министерството вече има разработени стратегически документи, в които цифровата свързаност е заложена като приоритет.

Операторите, на които им предстои изграждането на 5G мрежи, също са готови да се включат в проекти за цифров преход. Техни представители, участвали на срещата, завиха, че подкрепата на държавата е изключителна важна в сфери, в които няма търговско основание за частни инвестиции като инфраструктурата и услугите в отдалечените райони.

„Мислим в една посока, целта е да постигнем жизнеспособност на проектите и да избягаме от инвестирането в ненужна инфраструктура. Затова сега се прави анализ на мрежите с цел наличните ресурси да се използват споделено“, каза в заключение министър Желязков.

Коментари: 0