България се надява на турски туристи през зимата

През 2020 г. техният брой се е свил с почти 50%

България се надява на турски туристи през зимата

Снимка: Министерство на туризма

1244 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

През очаквания тежък за туризма зимен сезон България ще разчита най-много на посетители от Турция. Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова по време на срещата си с представителите на турски бизнес и туристически асоциации в Истанбул, където е на двудневно работно посещение.

„През предстоящия зимен сезон най-голям брой туристи у нас се очаква да пристигнат от Турция. Южната ни съседка е приоритетен пазар с първостепенно значение за България и нашето искрено желание е да привлечем вниманието на потенциални партньори и инвеститори в туризма от турска страна“, заяви Николова.

Заради кризата броят на туристите от Турция през 2020 г. се е свил с почти 50%, сочат данните. Според ресорния министър „потенциалът за развитие обаче е висок и трябва да работим заедно за възобновяване на пътуванията между двете страни“.

Стокооборотът между двете страни възлиза на почти 5 млрд. щатски долара. Али Билир, заместник-председател на Асоциация на туристическите агенции постави акцент върху важността на връзките между двете държави и увеличаване на туристообмена. Той обясни, че организацията е заинтересована от увеличаване на броя на турските туристи, които посещават България. Очакват зимен сезон 2020/2021 да бъде реализиран и успешен до колкото позволява ситуацията.

Подкрепи Economic.bg