Турция глоби Google с $26 млн. заради монопол

Това е пореден удар срещу господстващото положение на американския гигант

Турция глоби Google с $26 млн. заради монопол

Снимка: Unsplash

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Турският съвет по конкуренция глоби Google с 26 млн. долара (196.7 млн. лири), след като реши, че американският гигант злоупотребява с господството си на пазара. Новината съобщиха от борда за регулатора, предава Reuters.

„Установено е, че компанията нарушава условията на лоялна конкуренция вследствие на нелоялен достъп до рекламно пространство, като базираният в Калифорния технологичен гигант злоупотребява с господстващата си сила на пазара“, се казва в изявлението.

През февруари тази година националният регулатор на Турция отново глоби Google за злоупотреба с господстващото положение на пазара и „агресивна тактика на конкуренцията“. Санкцията бе в размер на 98 млн. лири. 

Ударите върху Google в южната ни съседка са само част от засилващия се глобален натиск върху компанията заради притесненията около твърде силните ѝ пазарни позиции. Миналия месец САЩ заведоха антимонополен иск срещу дружеството, собственост на Alphabet, сравним с емблематичната сага с Microsoft от края на миналия век. По-рано гигантът в търсенето си навлече и глоби за 9 млрд. евро в Европа. 

Коментари: 0