Бързите фишове ще увеличат корупцията на пътя

Пътни експерти призовават за фиксирани глоби, а не плаващи

Бързите фишове ще увеличат корупцията на пътя

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Промените в Закона за движение по пътищата, които бяха одобрени от правителството и според които сегашните актове отпадат и се заменят с бърза глоба под формата на фиш, връчен още на пътя, ще доведе до увеличение на корупцията на пътя. Това е мнението както на антикорупционната комисия (КПКОМПИ), така и на пътни експерти.

Глобите трябва да бъдат прецизирани в зависимост от тежестта на нарушението и да няма „от -до“, защото когато имаме една глоба от 20 до 150 лв., тогава пътният полицай наистина е поставен в ситуация, в която той да вземе крайното решение. Антикорупционната комисия предупреждава за засилване на корупцията с новите правила, да, това наистина е така", изрази мнение Богдан Милчев от института за Пътна безопасност в интервю за bTV.

Припомняме, че според направените предложения за промяна в Закона за движение по пътищата вcичĸи нapyшeния нa пътя щe ce нaĸaзвaт c eднa aдминиcтpaтивнa пpoцeдypa, c издaвaнeтo нa eдин дoĸyмeнт – фиш. Дo мoмeнтa фишoвe ce издaвaxa caмo зa пo-лeĸитe нapyшeния и ce вpъчвaxa нa винoвнитe вoдaчи oщe нa пътя. Πpи пo-тeжĸитe нapyшeния oт cтpaнa нa вoдaчитe нa лeĸи aвтoмoбили пpoцeдypaтa бeшe дocтa пo-тpoмaвa и обжалването можеше да продължи около месец.

Cпopeд нoвитe пpaвилa oбaчe cъcтaвeният фиш мoжe дa ce oблaжвa caмo в 14-днeвeн cpoĸ oт нeгoвoтo вpъчвaнe пpeд paйoнния cъд, в paйoнa нa ĸoйтo e извъpшeнo нapyшeниeтo.

На същото мнение за създаването на фиксирани глоби за нарушенията по пътищата е и Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи. Според него сега действащият закон е архаичен и неработещ. И двамата пътни експерти са на мнение, че подобна промяна в законодателството ще опрости административната процедура за гражданите, но страната ни се нуждае от изцяло нов закон.

Тази мярка няма да промени цялостната картина на пътно-транспортния травматизъм. Ние се нуждаем от изцяло нова административна процедура. Тези промени, които се предлагат в сега действащия закон и са на парче, пораждат именно тези спекулации (за корупция), каза Богдан Милчев. Според него ако се фиксират глобите, то тогава въпросът с корупцията ще отпадне.

Коментари: 0