Цената на златото достигна нови върхове

Ралито на благородния метал продължава, а доверието на инвеститорите в зелената валута намалява

Цената на златото достигна нови върхове

Снимка: Pixabay

Цената на златото се повиши в началото на американската сесия до нови максимуми около зоната от 2064-65 долара за тройунция.

 

Благородният метал премина ключовото психологическо ниво от 2000 тази седмица и набра известна скорост, за да продължи третата сесия в четвъртък. Инерцията беше подхранвана от страхове от увеличаване на броя на случаите на COVID-19, което подкопава икономическото възстановяване в САЩ.

Разочароващ доклад за пазара на труда също предизвика безпокойство, което показва, че той се е променил. Освен това преговорите за пакета за възстановяване на САЩ засега стигнаха до задънена улица.

Повишението може да се дължи и на спада на доходността на Министерството на финансите на САЩ.

Фондовите брокери не виждат края на ралито. „Благодарение на притесненията на инвеститорите и слабия щатски долар няма изглед ралито да приключи“, каза Милан Коткович, пазарен анализатор на брокерската фирма AxiTrader.

Скъпоценният метал се счита за блестяща инвестиция във времена на криза. Най-новите икономически данни в Европа и Съединените щати показват колко лошо се срива икономиката по време на ограниченията.

Сегашната среда има потенциал да повиши цената на златото допълнително, заяви експертът Ханс-Гюнтер Ритер от търговеца на ценни метали Heraeus. „До известна степен златото замества щатския долар, който обикновено е от полза по време на криза.“ Защото доверието на инвеститорите в зелената валута намаля.

Коментари: 0