CEZ води преговори с кандидатите за румънските ѝ активи

Румънската медия ZF написа, че чехите водят изключителни преговори с австралийците от MIRA

CEZ води преговори с кандидатите за румънските ѝ активи

Снимка: CEZ

Чешката енергийна група CEZ преговоря с потенциалния купувач, който е представил най-добрата оферта в процеса за продажба на активите на групата в Румъния, пише Seenews.

"На 25 юни 2020 г. ЧЕЗ Груп получи обвързващи оферти за активи в Румъния. Основно компаниите за дистрибуция и продажба, както и вятърните централи – Fantanele и Cogealac са предмет на продажбата", заяви CEZ Group Груп при представянето на финансовите си резултати за първото полугодие.

„Офертите са оценени и в момента текат преговори с подателя на най-изгодната оферта“, добави CEZ и не предостави допълнителни подробности.

Миналата седмица румънската медия ZF написа, че чехите водят изключителни преговори с австралийците от Macquarie за продажбата на румънските операции. Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) управлява активи в размер на 129 млрд. долара, повечето от които са инвестирани в инфраструктурни проекти, според представената на сайта информация.

Компанията заяви през май, че процесът по продажбата на румънските ѝ активи продължава, като времето ще зависи от коронавирусната ситуация в страната.

През април Румъния спря продажбата и закупуването на мажоритарни дялове в местни компании до края на обявеното извънредно положение, за да се ограничи разпространението на коронавирус. Това се случи по средата на процедурата за продажба, която ЧЕЗ очакваше да завърши през втората половина на 2020 г.

Процесът на продажбата бе официално стартиран на 9 септември и включва, но не се ограничава до компаниите за дистрибуция и продажби и вятърните паркове Fantanele и Cogealac, собственост на CEZ в Румъния.

Коментари: 0