Част от ограничителните мерки в България отпадат днес

Вече обаче шаловете и шлемовете не могат да се използват вместо маски

Част от ограничителните мерки в България отпадат днес

Снимка: Красимир Свраков

След двумесечни ограничения от днес всички магазини в големите търговски центрове отварят врати, а ходенето на кино, танци и спортуването във фитнес залите отново е разрешено. В същото време обаче, от днес, 1 февруари, в сила влиза забраната за носене на шлемове и шалове на устата като предпазно средство срещу COVID, а признавани ще бъдат единствено маските за еднократна и многократна употреба.

Мерки срещу COVID-19

Търговските центрове и моловете официално ще отворят врати, но с намалено работно време - от 10.00 до 21.00 часа, като малолетните и непълнолетни лица ще могат да ги посещават само с придружител. Предполага се, че така ще се избегнат продължителните разходки на децата там.

Кината и танцовите школи възобновяват дейността си, но при използване на 30% от капацитета на помещенията и при спазване на физическа дистанция. Фитнесите пък могат да подновят работата си при използване на до 50% от капацитета на помещенията.

Задължително остава носенето на маски на закрити обществени места, включително в градския транспорт и на открито при струпване на много хора. Затворени остават и всички заведения, включително и тези в моловете, освен в случай на взимане на храна от място или доставка.

Коментари: 0