Чудният свят на науката

Явор Киряков има амбициите Университетът за деца да подготвя таланти, които да проектират технологичното ни бъдеще

Чудният свят на науката
1044 ~ 3 мин. четене
Автор: Яна Колева
Място пълно с идеи, заредено с много творчески личности. Заслужава си детето да се докосне до науката точно тук.

Университетът за деца е група експерти по вдъхновяване на учениците за наука по незабравим начин. Силно препоръчваме!

Това споделят във Фейсбук родители, видели ентусиазма у децата си след посещенията им в Университета за деца. Какъв ли е този университет…

Искрата

Университетът за деца е инициатива, чрез която учители, учени и предприемачи имат за цел да въодушевят ученици от всички възрасти да открият и развият талантите си в различни области на науката и изкуството. Прилагаме ефикасни методи на обучение, като умело балансираме живата комуникация с младите и готовността им за работа с новите технологии и смело впускане в изследователска и творческа дейност. Създадохме тази организация с мечтата ученици на всякаква възраст да навлязат в чудния свят на науката и изкуството. Желанието ни е да окрилим възможно най-много млади авантюристи смело да пътешестват из необятните простори на знанието и мечтите, разказва Явор Киряков. Той е сърцето на Университета за деца, но е и неговият създател.

ОснователятЯвор приел образованието като своя кауза. Избрал да работи с деца, защото обича през техните очи да проектира бъдещето. Учил в САЩ, където средата формирала у него траен интерес към социалното предприемачество в сферата на образованието. Завършил Американския университет в Благоевград, надградил с магистратура по икономика в Лондон, а сега е докторант във Факултета по педагогика на СУ „Св. Климент Охридски“. Образователните проекти, по които работил, го срещнали с личности като магнетичния учител по физика и будителя Теодосий Теодосиев, както и с други вдъхновяващи преподаватели по природни и инженерни науки, с които започнали да търсят начини да разпалят у децата искрата към знанието. Явор Киряков се заел да организира първо летни школи, които му дали верен ориентир за нагласите на децата и за точния подход към тях, а през 2015 г. регистрирал Университета за деца. Неусетно се отдал изцяло на тази мисия. Обучението и самият начин на преподаване е съобразено с амбициите на децата да се развиват и да знаят повече, но и с потребностите на бизнеса в България от знаещи и можещи хора. Индустрията у нас и по света се задъхва от липсата на добре подготвени и мотивирани инженерни и научни кадри, а Университетът за деца има потенциала да помогне за преодоляване на тази пропаст.

Харизматичният учител

Когато бях ученик, престоят в училище за мен беше скучен. Но имах учител с невероятна харизма, който така се вживяваше в преподаването, че и аз поисках като него да стана преподавател по физика. В Университета за деца сбъдвам мечтата си. Израснах в едно молдовско село, а там нямаше възможност да правим опити, но сега създаваме условия на децата да експериментират, разказва Олег Каменщик. Той е технологичен предприемач, но намира време да влезе в ролята на учител. И признава: „Аз съм фанатик в това, което правя. Моето удовлетворение е да предам знание и видя, че учениците го приемат. Светът на възрастните не ми носи онова вълнение, което ми дава срещата с детската любознателност. Затова съм сред тези, които искат да знаят и да могат”. По време на занятията той задава много въпроси на децата и ги предупреждава, да не се боят от грешни предположения. Защото по интересен, забавен и запомнящ се начин заедно ще стигнат до верните отговори.

ХоризонтНека никой да не си представя, че това е някаква занималня, която просто ангажира вниманието на учениците в свободното им време извън училище. „Университетът за деца” подготвя хората, които един ден ще създават новите технологии и новите материали, ще проектират умните градове и ще положат основите на Петата индустриална революция, когато изкуственият интелект ще стане пръв помощник на човека. Технологиите се развиват бурно, затова и програмата динамично ще се променя в зависимост от потребности и обстоятелства. Сега в София, Варна и Велико Търново, а после и в други градове на страната. За да мултиплицират позитивния ефект, създателите на този малък голям университет търсят партньорство и подкрепа от бизнеса. 
Коментари: 0