Чужди фирми към властта: Без реформи няма инвестиции

10 търговски камари настояват за върховенство на закона и истинска съдебна реформа в България

Чужди фирми към властта: Без реформи няма инвестиции
3671 ~ 2 мин. четене

Чуждестранните инвеститори постепенно губят желание да работят в България, заради липсата на върховенство на закона у нас и нерешените проблеми в правосъдието.

Това се казва в отворено писмо на 10 смесени търговски камари в България, изпратено до премиера, президента, председателя на парламента, правосъдния и други министри в подкрепа на съдебната реформа.

Обединенията на американския, британския, френския, германския, италианския, испанския, холандския, белгийския и швейцарския бизнес у нас изразяват загриженост от последните събития, свързани с осъществяването на дългоочакваната реформа на съдебната система и засилващото се впечатление както в страната, така и сред международните инвеститорски среди, че в България има недостиг на върховенство на закона. 

Нашето мнение е, че натрупаните и нерешени проблеми в правосъдието са системни и изискват подход за тяхното елиминиране, който да е основан на принципа на справедливостта и върховенството на закона, и на стратегията за реформи, одобрена от парламента”, се казва още в писмото им.

От търговските камари подчертават, че създаденото усещане, че реформата не се случва, води до неувереност от страна на инвеститорите и действащите в страната икономически субекти. Понижава се желанието за инвестиции в България в полза на други държави, допълват авторите на писмото. 

Те вярват, че в правосъдната система има качествени професионалисти, отличаващи се с безупречен морал и почтеност, хора, познаващи проблемите и имащи воля за промяна, експерти, които работят за ефективно и справедливо правораздаване и защитават правото и доброто име, както и репутация на българската съдебна система. 

Търговските камари изразяват своята съпричастност с усилията за реални промени отвътре в правосъдната система, които осигуряват необходимата независимост на съдиите и магистратите. 

Нито една реформа на правосъдната система не би била възможна без политическа воля за прилагане на закона. Реформа не означава само законодателстване, но и изпълнение и прилагане на законовите норми – това ще повиши доверието на българското общество и бизнеса в правосъдната система”, се казва още в писмото.

Подкрепи Economic.bg