Чуждите компании отказват да инвестират в британския пазар

Фирмите в страната обвиниха премиера Тереза Мей за несигурността около Brexit

Чуждите компании отказват да инвестират в британския пазар

Снимка: Pixabay

844 ~ 2 мин. четене
С наближаването на 29 март 2019 г. – датата, на която Обединеното кралство трябва да излезе от Европейския съюз – започват да личат все по-ясно негативните икономически последици от референдума за Brexit през юни 2016 г. Решението на Великобритания да напусне ЕС е предизвикало драстичен спад в броя на френските, холандски и белгийски компании, регистриращи се да оперират в страната, пише The Guardian.

Данни от правителствения регистър на компаниите във Великобритания показват, че през фискалната 2016/2017 г. в Обединеното кралство са се регистрирали 48% по-малко френски компании в сравнение с предходната фискална година. Спадът в регистрациите на белгийски компании е по-лек – 38%. Регистрациите на фирми от Холандия, които са сред най-засегнатите от Brexit търговски партньори на Великобритания, са се понижили с 52%.

Спадът в регистрациите на компании, които да оперират на британския пазар, отразява нежеланието им да инвестират в Обединеното кралство както чрез изграждане на нови заводи, така и чрез покупка на съществуващи британски фирми. Това нежелание потвърждават и данни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), според които чуждестранните преки инвестиции във Великобритания през 2017 г. са намалели с 90% в сравнение с предходната година.

Отдръпването на чуждестранните компании от британския пазар веднага предизвика критики срещу правителството в Лондон. Конфедерацията на британската индустрия (CBI) потърси отговорност от управляващите за несигурността, която витае около преговорите между Лондон и Брюксел за Brexit. Няколко ръководители на компании и тинк-танкове разкритикуваха премиера Тереза Мей, че не е успяла преди задействането на чл. 50 от Лисабонския договор да се разбере подробно със собствената си Консервативна партия какви търговски отношения предпочита Великобритания с ЕС.
Коментари: 0