COVID-19 затвори много врати, но иновациите са надеждата

Пробивът при технологиите обещава да направят живота по-добър, бизнеса по-интелигентен и света по-приобщаващ

COVID-19 затвори много врати, но иновациите са надеждата

Снимка: Huawei

Иновациите не са само за преодоляване на предизвикателствата, с които се сблъскваме днес. Става въпрос за проясняване на утрешния ден. След като овладеем пандемията, трябва да помислим как да въвеждаме нови методи, да подобрим качеството на живот, да правим бизнес по-умно и да създадем един по-приобщаващ свят. Това каза заместник-председателят на Huawei Кен Ху по време на церемонията по откриването на Световния мобилен конгрес в Шанхай 2021. Той говори за огромното въздействие, което COVID-19 оказа върху страните, предприятията и хората по света, както и за ролята на технологията в борбата с пандемията.

Cпopeд нeгo нepaвнocтoйният дocтъп дo цифpoви тexнoлoгии и yмeния e paзшиpил paздeлeниeтo нa дигитaлния cвят, нo пaндeмиятa знaчитeлнo e влoшилa cитyaциятa. „Tpябвa дa нacoчим инoвaциитe въpxy пpeoдoлявaнe нa бapиepaтa мeждy тeзи, ĸoитo имaт и oнeзи, ĸoитo нямaт, и въpxy cтимyлиpaнe нa дигитaлнaтa инĸлyзивнocт“.

СОVІD-19 cъздaдe мнoгo нoви изиcĸвaния зa цифpoвa инфpacтpyĸтypa. Πpeз изминaлaтa гoдинa Нuаwеі paбoти в тяcнo cътpyдничecтвo c oпepaтopи, зa дa ocигypи cтaбилнoтo фyнĸциoниpaнe нa пoвeчe oт 300 мpeжи в 170 дъpжaви. B Индoнeзия Нuаwеі изпoлзвa нoвa тexнoлoгия зa дигитaлнo пpeдaвaнe, зa бъpзo внeдpявaнe нa нaд 50 000 бaзoви cтaнции. B Hинcя, Kитaй, интeгpиpaнитe pyтepи нa Нuаwеі пoзвoлявaт мyлти-oблaчeн дocтъп зa ĸopпopaтивни пoтpeбитeли, ĸaтo им пoмaгa дa пpeминaт ĸъм oблaĸa пo-бъpзo и c пo-ниcъĸ paзxoд.

„Докато сме се насочили към възстановяване, трябва да сме сигурни, че иновациите не са само за днешния ден. Те са за проясняване на утрешния ден и за създаване по-голяма социална стойност.“

Иновации за по-добро качество на живот

По време на речта си Ху показа на публиката Cyberverse на Huawei - усъвършенствано AR приложение, което демонстрира как 5G мрежи, 5G устройства и AR технология могат да се обединят, за да създадат по-завладяващо виртуално изживяване, независимо дали става въпрос за реалистична гора или симулация в космическото пространство. Новото приложение дава възможност за безпроблемно интегриране на виртуална и физическа реалност с много прецизни възможности за позициониране на ниво сантиметър, огромна изчислителна мощност и предаване с висока честотна лента чрез 5G. Huawei очаква Cyberverse да създаде много нови възможности за растеж в различни сектори, включително образование, развлечение, туризъм, транспорт и навигация.

Иновации за по-интелигентен бизнес

През последните години технологии като 5G, облак и AI започнаха да играят важна роля в производството, ускорявайки прехода към по-интелигентни и гъвкави операции. Ху обясни как фабриката Dongguan South на Huawei в момента използва 5G мрежи с базирани в облак приложения за изкуствен интелект в своите 5G производствени линии за смартфони, за да стимулира огромни печалби от производителност.

Възможностите в сферата на дигиталната трансформация изобилстват. Huawei прогнозира, че до 2025 г. 97% от всички големи компании ще използват AI. Според други прогнози за 2025 г. 55% от целия БВП на Китай ще се задвижва от цифровата икономика, а 60% от глобалните приходи на операторите ще бъдат получени от индустриални клиенти. Ху отбеляза, че за постигането на тези прогнози „всички индустрии трябва да се съсредоточат върху подобряване на своите възможности, изграждане на екосистема и създаване на стойност с дигитални технологии“.

Като доставчик на ИКТ инфраструктура, Huawei се фокусира силно върху иновациите в 5G, за да подпомогне дигиталната трансформация на всички индустрии. Ху отбеляза, че иновациите на Huawei са съсредоточени в три области: технология, продукти и приложения.

  • Технология: Новото решение на Huawei - 5G Super Uplink - осигурява несравними скорости на връзката, помагайки на компаниите да преодолеят тесния вход в индустриалния интернет;
  • Продукти: Напълно обединените крайни изчислителни 5G продукти на Huawei ускориха внедряването на сайтове за крайни изчисления с коефициент 10;
  • Приложения: Huawei Wireless X Labs инкубира 5G приложения с партньори в широк спектър от области като производство, здравеопазване, финанси и транспорт. С тези партньори Huawei проучва как 5G може да помогне на различните индустрии да станат дигитално по-ефективни.

Китайската компания също така работи в тясно сътрудничество с клиенти и партньори, за да стимулира иновациите в 5G. В момента тя работи с екосистемни партньори за разработване на устройства, насочени към задоволяване на специфичните нужди на индустрията. Чрез съвместни иновации и стратегически партньорства със своите клиенти, Huawei се стреми да стимулира 1 до N разширяване на 5G приложения за бизнеса. Компанията работи и за координиране на 5G комуникационните и индустриални стандарти за по-бързо мащабиране на 5GtoB приложения.

Ху съобщи, че в сътрудничество със своите партньори и регионални оператори Huawei е подписала повече от 1000 договора за индустриални 5G приложения в над 20 индустрии.

Иновации за по-приобщаващ свят

Докато се насочва към борбата с пандемията, Ху предупреждава, че светът е изправен пред реален риск от K-образно икономическо възстановяване, след като COVID-19 бъде овладян. Той прогнозира все по-голямо разделение между организации и хора, които активно се възползват от цифровите технологии и тези, които не го правят. За да се избегне дисбалансирано развитие, да се преодолее цифровото разделение и да се насърчи приобщаващия растеж, Ху подчерта, че фокусът на иновациите трябва да се измести към производството на по-голяма социална стойност.

Компанията подкрепя думите си с инвестиции. Чрез партньорство с оператори в Гана по инфраструктурен проект за селска мрежа, в момента Huawei планира да разположи над 2000 базови станции RuralStar в отдалечени региони в цялата страна. Това ще помогне за увеличаване на мобилното покритие в Гана от 83% на 95% и ще доведе до онлайн свързване на общности за първи път.

По подобен начин, новите AI услуги, внедрени на HUAWEI CLOUD, се използват, за да помогнат на малка компания в Малайзия да удвои производствения си капацитет, без да увеличава броя на персонала по време на пандемията.

Ху също сподели как 5G мрежите са били използвани, за да позволят отдалечен ултразвук и CT сканиране, които помагат за справяне с дисбалансираното разпределение и недостига на медицински ресурси.

Завършвайки речта си, Ху подчерта, че макар пандемията да затвори много врати, иновациите отварят нов прозорец към надеждата. Той заключи, че чрез непрекъснати иновации Huawei ще продължи да търси отворени партньорства със своите клиенти и партньори, за да помогне на индустриите да станат дигитални и да направят живота по-добър, бизнеса по-интелигентен и света по-приобщаващ.

На тазгодишния Световен мобилен конгрес в Шанхай Huawei представя в зала N1 седем нови концепции за ИКТ мрежа, включително Wireless 1+N, Home+, All-Optic Bases и Cloud-network Smart Connections, както и девет нови продукта и решения, включително ултра-опростени сайтове, гигабитова домашна широколентова връзка, първокласни частни линии и интелигентни облачни мрежи.

Коментари: 0