Гърция притиска ЕС за ваксинационните паспорти

Южната ни съседка води преговори за сключване на споразумение и с Великобритания

Гърция притиска ЕС за ваксинационните паспорти

Снимка: БТА

Гръцкият министър на туризма Харис Теохарис призова евролидерите по-бързо да вземат решение за въвеждането на ваксинационни паспорти, които ще позволят по-бързо възстановяване на международните пътувания.

Гледайки реакцията на някои страни на предложенията за ваксинационен сертификат, имам чувството, че има голямо късогледство. Трябва да направим повече, за да се подготвим, коментира Теохарис пред Finantial Times.

Въвеждането на въпросните паспорти ще бъде обсъдено на следващата среща на върха на ЕС, която започва в четвъртък. Предишния път, когато евролидерите се срещнаха виртуално, през януари, въпросът беше поставен на пауза.

Някои страни членки, начело с Гърция, която вече сключи такова споразумение с Израел, са привърженици на идеята, но Блокът е разделен и според дипломатите ранното приемане на предложената система е малко вероятно заради опасенията, че ще бъде създадена система от „граждани на две скорости“ в сферата на правата на пътуващите.

Туризмът е жизненоважен за Гърция и дава около една пета от брутния вътрешен продукт на страната и заетостта, сочат данни на Гръцката конфедерация на туризма. Въпреки частичното отваряне миналото лято ограниченията за международните пътувания отнеха 4% от гръцкия БВП, показват изчисления на ООН.

Атина е доста агресивна в стремежа си да наложи ваксинационни паспорти като начин да позволи връщането на туристите. Тя е намерила подкрепа от някои страни членки с големи туристически сектори или такива, които се притесняват от посетители от съседни страни в по-високи нива на заразяване. Но държави като Германия и Франция все още не са убедени в тази стратегия.

Едно от опасенията е, че паспортите може да предизвикат гняв в обществото. Освен това е възможно онези, които са възпрепятствани да пътуват да започнат правни действия, защото все още няма достатъчно ваксини за всички хора. Според Теохарис планът за безопасно възобновяване на международните пътувания трябва да бъде готов скоро, за да знаят хората дали ще имат летни почивки.

Този месец Гърция подписа договор с Израел, за да позволи на хората, които са били ваксинирани, да се движат свободно между двете страни. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис определи това споразумение като „пробен опит за това, което можем да направим с други страни“.

Теохарис каза, че преговорите за подобна договореност с Обединеното кралство продължават, въпреки че Великобритания за момента не издава сертификати на ваксинираните си граждани.

Коментари: 0