Дадох политически знак с вота си вчера

Не подкрепих дълга на първо четене, но го подкрепих на второ, заяви съпредседателят на РБ Радан Кънев

Дадох политически знак с вота си вчера
180 ~ 2 мин. четене

"Не подкрепих дълга на първо четене, защото исках да дам знак и той е, че ако ние използваме този финансов комфорт, за да осигурим комфорт на елитите и корумпираните, значи сме извършили зло. Ако сме го направили, за да реформираме и спрем кранчетата на мафията, сме направили добро". Това заяви съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев в сутрешния блок на БТВ.

По думите му на второ четене дългът от 16 млрд. лв. е подкрепен от всички депутати от Реформаторския блок. "С това решение ние рефинансирахме старите дългове на държвата, обезпечихме дефицитите за следващите две години и по този начин дадохме стабилност за институциите. Свършихме половината работа, но е важно как ще се свърши останалата част", обясни Кънев. 

"В момента, в който видя, че кривваме от правия път и отиваме да обслужваме елитие, сегашните пробитни институции, вместо да ги реформираме, всички тези гласове ще бъдат против и това трябва да е напълно ясно", подчерта съпредседателят на РБ. 

Според него при гласуването на дълга Патриотичният фронт се е поддал на популистки натиск. "Убедихме ги да гласуват с "въздържал се“, не "против".  Без мнозинството с ПФ, не можам да прекараме реформите, подчерта той.

"Можем да убедим всеки да гласува правилно и това не означава, че ги вкарваме отново във властта", заяви съпредседателят на РБ относно вота на ДПС. Той заяви, че ролята на РБ в конструирането и съхраняването на парламентарното мнозинство е огромна.

"ДПС много слабо ме интересува. Вътрешното ни убедждение изисква да сме "за" те да подкрепят дълга. Ние игарем принципно, няма уговорки", допълни той. "Реформаторския блок е убеден, че ГЕРБ не са прави за пенсионните фондове и гласуваме против, без значение ДПС там ли са или не", коментира още Кънев.

"При нас има принципи, няма търговия, няма пазарлъци. За РБ мога да твърдя, че не се купува и не се продава", категоричен е Радан Кънев.

"Нито стотинка от парите, които са гласувани вчера, не може да бъде взета или изхарчена без актуализация на бюджета за тази година", добави още той.

Относно новината, че Георги Първанов смята да предложи си оставката си като лидер на АБВ заради ратификацията на договорите за дълга, Радан Кънев обяви, че това е една от хубавите новини в последните дни.

"Знаете ли колко е трудно да убеждаваш седесарите какво правиш с агент Гоце, който ги мачкаше до вчера", коментира депутатът.Подкрепи Economic.bg