Държавата пречи на подмяната на остарелия тежкотоварен автопарк

Пазарът все пак расте с 20% през първите четири месеца на годината

Държавата пречи на подмяната на остарелия тежкотоварен автопарк
Между 6 и 8 юни се проведе международното изложение TRUCK EXPO 2019 – най-голямото събитие в сектора на тежката автомобилна индустрия. На Летище „Лесново“ всички водещи автомобилни производители показаха най-новите си модели, технологии и оборудване за тежки и лекотоварни автомобили, автобуси и специализирани превозни средства. Организатор на изложението бе Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП). Разговаряме с Георги Загоров член на Управителния съвет на асоциацията и управител на „Турботракс България“ ООД, представител на DAF.

- Г-н Загоров, Напреднахте ли в работата с държавата, за да получи секторът на тежкотоварните превози подкрепа за подмяна на автомобилния парк?

- Напоследък диалогът е по-активен с представители на държавата, но за съжаление оставаме само в сферата на разговорите. Нищо не се прави, за да се стимулира подмяната на автомобилния парк. Дори мога да кажа, че се случва обратното. Например въведената през миналата година продуктова такса оскъпява допълнително тежкотоварните автомобили.

- Какъв ръст очаквате в продажбите за тази година, в условията на „опасност“ за българските превозвачи по европейските пътища?

- Статистиката показва, че в първите четири месеца на годината има ръст на пазара спрямо същия период на 2018 г. с 20%. Надявам се тази тенденция да се запази, но мисля, че пазарът ще се забави и ще влезе на нивата от миналата година. Радващ е фактът, че се продават повече автомобили за вътрешен транспорт.

- Очаквате ли затруднения и спад на пробега при тежките камиони заради въвеждането на тол такси в България?

- Сигурно е, че цената на транспортната услуга, а оттук и цената на стоките към крайните потребители, ще се увеличат. Първоначално ще има затруднения, но считам, че пробегът няма да е толкова зависим от това, тъй като трудно може да се намери алтернатива с друг вид транспорт.

- Какво показа DAF на Летище „Лесново“ тази година?

- Нашият щанд бе с 6 експоната. Пет от тях са нови демонстрационни автомобили с различни конфигурации на осите и различни приложения. Освен флагманския влекач FT XF530 SSC, показахме четириосен самосвал FAD CF 480,  триосен камион с фургонна надстройка FAN CF 340,  BDF с термо-изолиран контейнер FAR XF 450 и двуосен камион FA LF 290 за регионална дистрибуция.

Шестият експонат бе употребяван влекач First Choice с международна заводска гаранция. Посетителите на нашия щанд имаха възможност да разгледат и да тестват всички експонати, за да се запознаят с ефективността и комфорта, които предлагат всички DAF автомобили.
Коментари: 0