12 държави се подписаха за „зелен рестарт“ на икономиката на ЕС

Т.нар. \"The Green Deal\" трябва да бъде в центъра на възстановяването след COVID-19

12 държави се подписаха за „зелен рестарт“ на икономиката на ЕС

Снимка: Pixabay

4148 ~ 2 мин. четене

Списъкът на държавите в ЕС, които искат европейската „зелена сделка“ да бъде поставена в основата на плана за възстановяване след пандемията, се разраства. Преди дни Франция и Германия обявиха, че се присъединяват към позицията на другите 10 страни, които миналата седмица категорично се обявиха за „зелен рестарт“ на европейската икономика.

Т.нар. The Green Deal "трябва да бъде в центъра на възстановяването след COVID-19", пишат министрите на околната среда на ЕС в становище, съобщава Euroactiv.com

„Зелената сделка“ ни предоставя пътна карта да направим правилния избор в отговор на икономическата криза, като същевременно трансформираме Европа в устойчива и неутрална по отношение на климата икономика“, написаха министрите.

„Трябва да издържаме на изкушенията на краткосрочните решения в отговор на настоящата криза, които рискуват да блокират ЕС в икономика на изкопаемите горива за десетилетия напред“, се казва в текста.

Позицията е първоначално пусната в четвъртък (9 април) и е подписана от министрите по околната среда на 10 държави от ЕС: Австрия, Дания, Финландия, Италия, Латвия, Люксембург, Нидерландия, Португалия, Испания и Швеция.

В петък (10 април) към тях се присъедини френският министър на околната среда Елизабет Борн.

Свеня Шулце, министърът на околната среда на Германия също подкрепи позицията и заяви, че е „щастлива“ да се присъедини, след като „грешка в комуникацията“ ѝ е попречила да се яви сред първите подписали.

„Европейската зелена сделка трябва да бъде в основата на нашата упорита работа за възстановяване на устойчивата европейска икономика!“, заяви Шулце в Twitter.

Очаква се скоро към писмото да се присъедини и Гърция, което ще доведе до 13 подписали държави. В позицията си те призоваха Европейския съюз да приеме „зелен“ план за възстановяване, тъй като нарастват опасенията, че икономическият удар, причинен от пандемията от коронавирус, може да отслаби действията по изменението на климата.

Зелените финанси ще бъдат „ключов фокус“ ​​на фазата на възстановяване след вируса, заяви Валдис Домбровскис, изпълнителен вицепрезидент на ЕС, отговарящ за икономиката.

Поуката от Covid-19

„Поуката от кризата на COVD-19 е, че ранните действия са от съществено значение“, написаха в становището министрите на околната среда. „Призоваваме Комисията да използва европейската  „зелена сделка“ като рамка „за оформяне на предстоящия план за възстановяване на ЕС и по този начин да запази инерция чрез прилагане на своите инициативи“.

„Трябва да мащабираме инвестициите, по-специално в областта на устойчивата мобилност, възобновяемата енергия, обновяването на сгради, научните изследвания и иновациите, възстановяването на биоразнообразието и кръговата икономика“, добавят министрите.

Еврогрупата на финансовите министри в четвъртък постигна споразумение относно пакет от 540 млрд. евро, за да помогне на страните от ЕС да издържат на икономическия шок от избухването на COVID-19.

На 23 април ръководителите на държави и правителства на ЕС ще проведат видеоконференция, за да обсъдят следващия етап от фазата на възстановяване.

Подкрепи Economic.bg