Държавите от ЕС – все още скептични към гръцките реформи

Ципрас е склонен за сключване на споразумение с кредиторите

Държавите от ЕС – все още скептични към гръцките реформи

След като МВФ и ЕС изготвиха оценка на финансовия план, предложен от правителството на Ципрас, сега е ред на финансовите министри от Еврозоната да решат дали да се започнат формални преговори. Следващите няколко часа се окзват изключително важни за Гърция, а утре предстои да бъде проведена извънредна среща на всички държави членки на ЕС, на която да се реши оставането на страната в Еврозоната.

Сред страните членки по-скоро се наблюдава скептицизъм по отношение на гръцкия план за реформи, предава Нова телевизия. Подкрепа се вижда единствено от Франция.

Междувременно тази нощ гръцкият парламент заседава предложените от Ципрас реформи. Те срещнаха неодобрение от доста членове на партията му - 251 депутати са гласували „за”, 32 – „против”, а 8 – „въздържал се”. Сред въздържалите се е бившият финансов министър Янис Варуфакис, министърът на енергетиката и председателят на парламента.

Ципрас е положително настроен към възможността за сключване на споразумение за 53,5 млрд. евро с кредиторите  в замяна.

„Въпреки затворените банки и огромните трудности в социалния живот, гръцкият народ взе трудно, смело и историческо решение, което изненада и нас. Хората отхвърлиха ултиматума. Те не ни дадоха мандат да се разделим с Евросъюза, а подсилиха позицията ни в преговорния процес, за да сключим икономически изгодно споразумение”, заяви той.

Коментари: 0