„Държавната петролна компания“ няма да придобива съществуващи бензиностанции

Новата правителствена структура ще има за цел да повиши конкуренцията на пазара и ще бъде „коректен играч в сектора“

„Държавната петролна компания“ няма да придобива съществуващи бензиностанции

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

2648 ~ 2 мин. четене

„Държавната петролна компания“, която предстои да бъде създадена от правителството, няма да изкупува съществуващи вериги бензиностанции, а ще строи нови. Това каза икономическият министър Емил Караниколов в интервю за Nova, където коментира идеята на финансовия министър Владислав Горанов да се създаде нова държавна структура, която да създаде конкуренция на пазара, както и да бори „монопола“ и „картела“ в сектора.

Според Караниколов на пазара в момента няма верига, която да разполага с обекти както на ключови пътни артерии и големите градове, но също така и в малките насели места. „Визията на държавата е бензиностанциите да се разположат в големите областни центрове, за да бъдат балансьор в градовете. Считаме обаче, че те трябва да се изградят и на локации, където липсват такива или съответно няма конкуренция”, каза министърът.

Той каза също така, че целта на „Държавната петролна компания” е да бъде коректен партньор и коректен играч в сектора. „Идеята е през тази държавна компания обществото да получава по-бърза и правилна информация относно количеството и качеството на петрола“, каза той.

„През годините много често се е случвало, когато цената на горивата се вдига, автоматично много бързо и в България се повишава. Респективно обаче, когато пада – имаме около 14 дни до един месец срок, в който стойността се понижава. Считаме, че това не е толкова рационално. Сигурни сме, че тази компания ще дава по-ясна картина”, обясни още министърът. 

Той допълни, че в държавните бензиностанции ще има стандарт за качество, който се надява от тук нататък да се съблюдава и от всички. „Към момента проблем с качеството на горивата няма. Постоянно се извършват проверки, но знаете, че на определени етапи по-малки играчи често създават проблеми на автомобилите ни”, каза Караниколов. 

Той беше категоричен, че държавата ще спазва всички пазарни принципи и ще бъде лоялен конкурент. „Никой в пазарна икономика не бяга от конкурент, който спазва правилата. Мисля, че малките производители ще имат изключителен интерес държавата да влезе в този сектор. През това дружество ще гарантираме и количествата резерв”, допълни икономическият министър.

Коментари: 0