Държавната подкрепа за ПИБ може и да не ни осигури влизане в ERM-II

Условията за влизане в Еврозоната са прекалено много, за да смятаме, че това действие е цената, която България ще плати за въвеждане на еврото, каза Лидия Шулева

Държавната подкрепа за ПИБ може и да не ни осигури влизане в ERM-II

Снимка: Economic.bg/Архив

Капитализирането на „Първа инвестиционна банка“ безспорно трябваше да бъде направено, защото прегледите и стрес тестовете на Европейската централна банка показаха именно това. Дали обаче това трябваше да стане чрез държавата, може да се говори дълго и да се спори. Това каза бившият вицепремиер и министър на труда и социалната политика Лидия Шулева в интервю за bTV по повод решението на държавата да инвестира близо 200 млн. лв. в банката като последна стъпка преди България да влезе в механизма ERM-II, т.нар "чакалня" на Еврозоната.

По думите ѝ обаче тази стъпка, от страна на държавата, може и да не осигури присъединяването на България към „чакалнята“ на еврозоната. Освен това според експерта това може и да не е цялата цена, която страната ни ще трябва да плати, за да стане част от най-престижния клуб. „Твърде много са условията, които България трябва да изпълни, за да стане част от Еврозоната, за да говорим, че капитализирането е цялата цена, която България трябваше да плати, за да приеме еврото“, каза Шулева. На няколко пъти експертът обясни, че налетите пари от страна на държавата не означава, че ще влезем в чакалнята. „Ние много условия сме изпълнили за Шенген, но не сме вътре“, каза още тя.

По повод ефекта, който оказа коронакризата върху икономиките в световен мащаб и начините, по които те могат да се възстановят, Шулева е на мнение, че съвременният бизнес трябва да бъде гъвкав и динамичен, за да бъде по-устойчив и подчерта, че прогнозите от вчера вече не са актуални и не може да се вземат решения на спрямо тях.

„Трябва да инвестираме сериозно в иновации. Ако не инвестираме, няма да постигнем гъвкавостта и устойчивостта, която търсим. Иновациите се раждат в стартъп компаниите“, обясни бившият вицепремиер.

Коментари: 0