Държавният дълг на САЩ е три пъти по-голям от обявения

Американците са \"загубили връзка с реалността\", когато става въпрос за харчене

Държавният дълг на САЩ е три пъти по-голям от обявения
3872 ~ 1 мин. четене

Държавният дълг на САЩ в действителност възлиза на около 65 трилиона долара, а не обявените 18,5 трилиона долара. Това съобщи в шокиращо признание бившият председател на Сметната палата на САЩ Дейвид Уокър, цитиран от вестник The Hill. Той е стигнал до този извод, изчислявайки размера на всички необезпечени задължения на Съединените щати.

„Ако добавите към тези 18,5 трлн. долара необезпечените граждански и военни пенсии, дължимото при пенсиониране на военните, допълнителното недофинансиране в сферите на социалната помощ и държавното медицинско застраховане, както и различни задължения и непредвидени разходи на федералното правителство, реалната цифра ще е равна на около 65 трилиона, и при липсата на реформи тя расте автоматично“, каза той.

Той каза, че американците са "загубили връзка с реалността", когато става въпрос за харчене. Уокър призовава демократи и републиканци да оставят настрана партийната политика, за да се съберат и да решат проблема.

Уокър, ръководил Сметната палата при президентите Бил Клинтън и Джордж Буш, допълва, че растящият държавен дълг пречи на САЩ да реализира различни инициативи както във вътрешната, така и във външната политика.

"Ако не запазите вашата икономика силна, това означава, че няма да бъдете в състояние да генерирате повече работни места и възможности, няма да бъдете силен международен партньор по отношение на външната политика. Няма да бъдете в състояние да инвестирате в това, което трябва да се инвестира и в крайна сметка, няма да можете да предоставите този вид социална мрежа за сигурност, от която имаме нужда в тази страна”, каза още той.

Подкрепи Economic.bg