ДДС върху дарените храни може да отпадне от догодина

Това обаче ще се случи, само ако се намери механизъм срещу данъчните злоупотреби

ДДС върху дарените храни може да отпадне от догодина

От следващата година по всяка вероятност търговците и производители на храни ще бъдат освободени от ДДС. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов, който се срещна с омбудсмана Мая Манолова и представители на браншовите организации, които настояват отдавна за тази поправка. 

Това може да се случи, само ако се намери механизъм срещу данъчните злоупотреби. Според сегадействащите правила върху бракуваната храна може да не се начислява ДДС, но ако тя бъде дарена – данъкът се начислява.

„Ако не се допускат злоупотреби, ефектът от отпадането на ДДС за дарените храни ще е поносим за бюджета”, обясни Горанов. Според него обаче трябва да се направи модел на схемата за даренията и да се конкретизират бенефициентите, че да няма възможност процентът, който ще се реши да бъде освободен от ДДС при дарения, да се превръща в скрита търговска дейност за производителите и търговците на храни.

Финансовият министър обяви още, че очаква готови текстове, върху които Министерството на финансите да поработи и да се разпишат работещи норми.

От своя страна търговците обясниха, че ако отпадне ДДС върху даряваните храни, то те ще имат реален стимул да предоставят на социални домове и кухни продуктите с изтичащ срок на годност, вместо да ги бракуват и изхвърлят.

Омбудсманът Мая Манолова се ангажира да подготви конкретни предложения до края на месеца. Според нея бизнесът е готов да дарява храни.

Данните показват, че в момента даряваните храни са на стойност между 800 хиляди и един милион лева годишно, а в натура - между 270 и 300 тона, но облекчаването на фирмите при дарителството ще превърне този процес в ежедневие, от което ще печелят всички.

Коментари: 0