Действията на ЕЦБ заплашват американския експорт

Президентът Доналд Тръмп реагира остро на свалянето на депозитната лихва и призова Фед да направи същото

Действията на ЕЦБ заплашват американския експорт

Снимка: БТА

Днешното решение на Европейската централна банка (ЕЦБ) да потопи депозитната лихва още по-дълбоко в отрицателната територия и да рестартира програмата си за количествени улеснения предизвика реакция в Белия дом. Президентът Доналд Тръмп заяви, че ЕЦБ подбива стойността на своята валута и „наранява американския износ“, предава Reuters.

„Европейската централна банка, действайки бързо, намали с 10 базисни пункта депозитната лихва. Те се опитват и успяват да обезценят еврото срещу МНОГО силния долар, наранявайки американския износ. И Фед седи, и седи, и седи. Те получават пари, за да държат пари, докато ние плащаме лихва!“, написа в Twitter американският президент Доналд Тръмп около половин час, след като дойдоха новините от Франкфурт.

Агресивният ход на ЕЦБ, който включва подновяване на програмата за изкупуване на облигации – по 20 млрд. евро месечно за неограничено време, ще добави допълнителен натиск върху Федералния резерв за намаляване на лихвените проценти, когато следващата седмица се събере Управителният съвет.

Досега се очакваше, че Фед ще реши да свали основната лихва с 0.25 пр. пункта, но след действието на ЕЦБ от днес, движението вероятно ще е по-дълбоко. Сега натискът за намаляване на инфлацията в САЩ и стимулиране на износа чрез отслабване на долара – все искани от Тръмп неща – ще се засили.

Реакцията на пазарите обаче показа, че ще е трудно да се предскаже какво ще означава новата програма на ЕЦБ, особено с непредсказуемата търговска война, която водят САЩ и Китай.

След съобщението на ЕЦБ стойността на еврото спрямо долара първо рязко спадна до най-ниското си ниво от повече от две години, след което възстанови цялата тази загубена позиция, тъй като инвеститорите се усъмниха колко дълго може да продължи новото изкупуване на облигации от страна на централната банка. Доходността по американските облигации показа подобен модел, като първо се понижи, но след това отново се повиши и стигна там, където беше преди това.

Американските фондови пазари отвориха малко по-високо.

Все пак еврото е отслабнало с повече от 4.6% спрямо долара през тази година, а съветникът по търговията на Белия дом Питър Наваро каза в интервю за Fox Business Network, че очакваното 0.25-процентно понижение на основната лихва от страна на Фед през следващата седмица „не достатъчно."
„Трябва да погледнете какво точно направиха европейците. Трябва да съответствате на това и да го увеличавате“, каза Наваро.

Тръмп през последните месеци призовава Фед да рестартира собствената си програма за „количествено облекчаване“, започнала след финансовата криза през 2007 г. и 2009 г. Тъй като американската икономика вероятно се забавя, тъй като кампанията му за преизбиране започва през следващата година, Тръмп в сряда заяви, че централната банка на САЩ трябва да следва Европа и да достигне лихви под нулата.

Банкерите на Фед са скептично настроени към отрицателните лихви и смятат, че те не работят добре. Те са загрижени за въздействието, което биха имали те, ако бъдат приложени към доминиращата световна валута - доларът. Те също не виждат причина да започнат покупки на активи с все още растяща икономика и безработица на рекордно ниско ниво.
Коментари: 0