Дейвид Камерън хвърли оставка като депутат

Бившият премиер не желае да се разсейва правителството, подготвящо Brexit

Дейвид Камерън хвърли оставка като депутат
Автор: Илия Лазаров

Бившият премиер на Великобритания Дейвид Камерън подаде оставка като депутат. Това съобщи самият той в телевизионно интервю, цитиран от британските медии. 

Камерън е преценил, че заради обстоятелствата не може да изпълнява задълженията си като депутат и представител на гласоподавателите си и трябва да напусне поста. 

„В модерната политика и предвид обстоятелствата на моята оставка като бивш министър-председател, не е възможно да бъда обикновен народен представител“, посочи бившият номер 1 на консерваторите.

Той подкрепи наследилата го Тереза Мей, заявявайки, че не желае да „разсейва“ правителството.

Мисля, че каквото и да направя, ще доведе до голямо разсейване и отвличане на вниманието от това, което правителството трябва да направи за нашата страна. Подкрепям Тереза Мей, тя записа едно чудесно начало и може да бъде силен министър-председател на нашата държава“, обясни Камерън. 

„Не искам да се превръщам в подобно разсейване. Искам Уитни да има нов депутат в парламента, който може да вземе пълноценно участие в парламентарния и политически живот, без да бъде разсейване“, посочи бившият премиер. 

Оставката на Камерън, който е народен представител от Уитни, Оксфордшир от 2001 г., ще доведе до частични избори, които да определят наследника му.

Политикът бе лидер на управляващата Консервативна партия и министър-председател на Обединеното кралство. Камерън се оттегли от премиерския пост в деня след референдума за членството на Великобритания в ЕС, който се проведе по негова идея. Негативният вот на британците го изненада неприятно и той подаде оставка като министър-председател. Сега е решил да напусне и парламента.      

По-рано през годината бившият премиер заяви, че „силно желае да продължи“ депутатската си кариера след парламентарните избори през 2020 г. Запитан дали ще изпълнява задълженията си на народен представител дотогава, той отговори: „Точно това е намерението ми“.

Коментари: 0