35 дела са заведени срещу Intel от началото на годината

Те са във връзка с откритите уязвимости Spectre и Meltdown

35 дела са заведени срещу Intel от началото на годината
608 ~ 2 мин. четене
След като миналия месец стана ясно, че почти всички компютри по света са уязвими на хакерска атака заради сериозна дупка в сигурността на чиповете Intel, сега излезе информация, че срещу компанията вече има заведени 35 съдебни дела. Това обяви самият производител по време на годишния си доклад, предава Business Insider. 

Делата са в ранен етап и по тази причина от Intel не могат да се ангажират с коментар за това колко ще им струват те. „Ние оспорваме претенциите“, заяви говорител, като изтъкна, че компанията ще се бори с всички сили да бъде оправдана.

Бъговете Spectre и Meltdown в процесорите на Intel бяха публично оповестени в първите дни на новата година. Те обаче са били открити още през юни 2017 г. Според експертите по сигурността  уязвимостта е налична във всички чипове на производителя, направени през последните 20 години. 

Други компании също бяха въвлечени в скандала, но за разлика от тях процесорите на Intel се оказаха потенциално застрашени и от Spectre, и от Meltdown.

Първите дела срещу компанията бяха заведени скоро след разкритието. Актуалната информация сочи, че днес те вече са 35 на брой. 

За 30 от делата се знае, че са заведени от клиенти, които твърдят, че са били засегнати от атаките. Две са подадени от името на акционери, които упрекват Intel в изнасянето на невярна и подвеждаща информация. 

Трима инвеститори са завели производствени дела в калифорнийския съд с мотиви, че директорите в компанията са изпълнили задълженията си към акционерите, като са забавили разкриването на информацията. 

В тази връзка вниманието на медиите бе привлечено и от съвпадението, че главният изпълнителен директор на Intel Браян Крзаник е разпродал акции за 24 млн. долара месеци, след като компанията е била информирана за проблема. По негови думи стъпката е била част от планирана продажба. 

Представилите на Intel отказват да кажат дали бордът на компанията е разследвал търговията на Крзаник с акции.
Подкрепи Economic.bg