Депутати предлагат отказалите парно да не плащат за общи части

Поправката е внесена от Патриотичния фронт

Депутати предлагат отказалите парно да не плащат за общи части
328 ~ 2 мин. четене

Абонатите, които не желаят да използват парно, да не плащат за общи части и тръбите, коитo минават през дома им. Това е една от промените, които предлагат депутатите от Патриотичния фронт в Закона за енергетика.

Народните представители разкритикуваха закона в сегашния му вид и с промените целят нов модел на финансови взаимоотношения между потребителите и Топлофикационните дружества, съобщава Дарик.

Всеки собственик на имот ще има възможност сам да прекрати договора си с топлофикацията, предлагат патриотите.

Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов цитира текста от закона, касаещ въпроса как се прекратява ползването на услугата и датата, от която става това: „Договорните отношения се прекратяват от момента, в който се спре топлоподаването".

„Според нас текстът е много общ и дава възможност човек, който желае да си изключи парното, да не бъде изключен два, три, пет месеца, две години, тъй като активната страна на действието е топлофикацията. Там умишлено може човекът да бъде оставен да е абонат и датата на изключването да бъде доста отдалечена от датата на подаване на заявлението", каза Симеонов.

Затова от ПФ искат съответната ал. 3 от чл. 153 на закона за енергетиката да се промени и там да се запише, че прекъсването на услугата трябва да бъде след подаване на заявление от потребителя, но не по-късно от 30 дни. Според тях подобна поправка е съвсем резонна. Според предложението ако до 30 дни топлофикацията не прекъсне подаването на енергия, то се счита, че услугата е прекъсната.

Предложени поправки за допълнителните разпоредби в закона за етажната собственост, който патриотите смятат, че е направен „изключително угоднически и в услуга на монополистите от топлофикация", депутатите от ПФ са записали сред задълженията на собствениците на имоти в сгради етажна собственост съответно да отпадне задължението да плащат отоплението като разход за управление и поддържане.Подкрепи Economic.bg