Управляващите се поправиха за огромната неустойка при бързите кредити

Промяната бе гласувана на второ четене през Закона за държавния бюджет

Управляващите се поправиха за огромната неустойка при бързите кредити

Снимка: Красимир Свраков

Народните представители отмениха поправката, която позволи на фирмите за бързи кредити да начисляват неустойки за неизпълнение по договорите максимум до двойния размер на главницата по кредита, без потребителите да имат право да ги обжалват в съда.

Промяната бе внесена от независимия депутат Спас Панчев и бе приета между първо и второ четене миналата седмица чрез преходните и заключителните разпоредби на Закона за ДДС. Тя бе гласувана анблок заедно с много други параграфи със съгласието на ГЕРБ.

Поради общественото недоволство обаче председателят на бюджетната комисия в парламента – депутатът от управляващата партия ГЕРБ Менда Стоянова, предложи премахването на разпоредбата - отново чрез преходните и заключителните разпоредби на друг закона – този за държавния бюджет.

Междувременно вчера президентът Румен Радев наложи вето на неустойката, като така се създава ситуация, в която депутатите ще трябва да разгледат върнатия от държавния глава закон, но той вече ще бъде променен. Радев заяви, че въведените нови положения в Закона за потребителския кредит „са недопустими в една правова държава с разделение на властите“.

При отмяната на спорната разпоредба се връща старото положение, при което няма таван, но потребителите могат да обжалват високите такси, като в повечето случаи съдът ги определя като направомерни.

Коментари: 0